Tržby obchodníkům rostly i po vstupu do EU

  • 3
Vstup Česka do Evropské unie žádnou revoluci v nákupním chování nepřinesl. Jedinou výjimkou byl konec bezcelních prodejů v duty free shopech, které postihl tvrdý pokles. Jinak se maloobchodní tržby v květnu meziročně zvýšily o půl procenta.

„Nízký růst tržeb byl dán zejména poklesem prodejů a oprav automobilů o 5,2 procenta, což což souvisí s letošními změnami v daňových odpisech automobilů. Avšak i růst prodejů v samotném maloobchodě zůstal za očekáváními,“ říká Miroslav Plojhar z České spořitelny.

Výrazné změny nastaly na hranicích - podle údajů ČSÚ hlásily některé duty free shopy i ukončení činnosti. V dubnu totiž skončil bezcelní prodej a od května už nemohou obyvatelé států unie uplatňovat vracení DPH ze zboží nakoupeného v Česku

„Zdrženlivost spotřebitelů doprovázející první měsíc členství v EU postihla pouze nespecializované prodejny, avšak nevedla k výraznějším změnám v chování spotřebitelů,“ dodává ČSÚ.

Podle Pavla Sobíška z pražské pobočky HVB Bank květen potvrdil trend minulých měsíců, během nichž vykazují prodejci v maloobchodě slabší výsledky než loni.

„Za tímto zpomalením stály bezpochyby rostoucí inflace a nejistota, jak se projeví na peněženkách občanů daňové úpravy platné od května. Taková situace vedla logicky k odkládání velkých nákupů,“ říká.

V květnu byly navíc patrné i nižší prodeje potravin, což lze zřejmě přičíst i určitému předzásobení před vstupem do unie. „Zatímco faktor rostoucí inflace a nejistoty bude patrný i v nadcházejícím období, prodeje potravin by se měly v červnu vrátit k mírnému růstu,“ uzavírá Sobíšek.