Podnikatel Andrej Babiš

Podnikatel Andrej Babiš. | foto: ČTK

Trestní oznámení podali sami šéfové PKN Orlen

  • 32
Šéfové polského holdingu PKN Orlen přijeli do Prahy, s partnery z firmy Agrofert Andreje Babiše se však vůbec nesešli. Svědčí to o prohlubující se roztržce mezi firmami, které uzavřely spojenectví před privatizací českého Unipetrolu.

Nyní se nemohou dohodnout na dokončení předprivatizačních dohod.

Smlouvy PKN s Agrofertem šetří krakovská prokuratura s podezřením, že poškozují polský holding.

Tisková mluvčí PKN Daria Kulińska potvrdila, že trestní oznámení podali sami zástupci současného představenstva PKN.

Jinak manažeři polské firmy o vztazích s Agrofertem odmítli mluvit. "Nebudeme komunikovat s naším partnerem přes média," prohlásil místopředseda představenstva PKN Orlen Cesary Smorszczewski.

Ředitel Agrofertu pro strategii Jan Kadaník řekl, že mezi oběma společnostmi žádná jednání nyní neprobíhají.

"Nebyli jsme s lidmi z PKN v poslední době v kontaktu. Při jednání samozřejmě vycítíte, že něco není v pořádku, z jejich strany ale zatím nepadl žádný konkrétní návrh na nějaké změny," tvrdí.

Polský holding koupil Unipetrol letos v květnu za 13 miliard korun a podle dohod uzavřených loni a předloni má odprodat kontrolní podíly ve firmách Chemopetrol, Kaučuk, Paramo, Agrobohemie a Aliachem za 103 miliony eur Agrofertu.

Hodnota podílů je však podle posledních odhadů finančních poradců PKN téměř třikrát vyšší. Polský tisk proto spekuluje o tom, že PKN Orlen Babišovi slíbil pětici firem prodat pod cenou výměnou za slib, že šéf Agrofertu u politiků prosadí vítězství PKN v loňské privatizační soutěži.

Podle Kadaníka z Agrofertu to je nesmysl.

"S PKN jsme uzavřeli strategickou alianci, v jejímž rámci byla privatizace Unipetrolu jen jedním ze tří velkých projektů. Princip byl pro všechny projekty stejný: PKN Orlen se měl soustředit na rafinerie, základní petrochemii a obchod s pohonnými hmotami a Agrofert na návaznou chemii," vysvětluje někdejší plán na rozdělení obchodů Kadaník.

Babišova firma měla o chemičky z Unipetrolu zájem řadu let, pokoušela se je neúspěšně získat nejprve sama, později spolu s PKN. "Šlo o oboustranně výhodnou spolupráci, kterou jsme nemohli navázat s jiným zájemcem o Unipetrol - vztahy s ostatními byly komplikované z minula," tvrdí Kadaník.

Manažer Agrofertu nepopřel, že na obchodu, sjednaném před privatizací, jeho firma vydělá, protože loni stanovená pevná cena už neodpovídá dnešní hodnotě prodávaných firem.

"Od doby, kdy si obě strany dělaly propočty, uplynulo přes rok a půl. Za tu dobu dramaticky stouplo celé odvětví, hodnota firem se v takové situaci samozřejmě mění. I PKN Orlen přece od roku 2003 významně zlepšil hospodaření. To ale na závaznosti uzavřených smluv nic nemění," řekl.

Jak hodlá PKN Orlen v celé záležitosti postupovat, bude zřejmě jasnější až příští týden - poté, co zveřejní své pololetní hospodářské výsledky.

Ve čtvrtek však šéfové polského holdingu v Praze vyřešili alespoň druhý problém, který je v Unipetrolu trápí.

Podali nové nabídky na povinný odkup akcií menšinových podílníků Unipetrolu a dvou jeho dceřiných firem. Kvůli tomu, že jejich původní nabídky nepřijala Komise pro cenné papíry, mají v těchto firmách pozastavena hlasovací práva a hrozí jim tu ztráta vlivu.