Odboráři znepříjemňují vládě život, jsou proti stravenkám,  tvrdě kritizují reformu, takto proti ní protestovali loni v srpnu. Nyní kvůli ní vyhlásili stávkovou pohotovost.

Odboráři znepříjemňují vládě život, jsou proti stravenkám, tvrdě kritizují reformu, takto proti ní protestovali loni v srpnu. Nyní kvůli ní vyhlásili stávkovou pohotovost. | foto: Lukáš Bíba, iDNES.cz

Topolánkem uražené odbory se vrátily k jednacímu stolu

  • 83
Tripartita se na druhý pokus začala zabývat novelou zákona o zaměstnanosti. Odboráři, zaměstnavatelé i ministři se sešli už v pátek, jednání ale narušily výroky premiéra Topolánka. Odboráři kvůli nim z jednání odešli.

První půlhodinu dnešního jednání, kterého se předseda vlády neúčastní, tak vyplnila ujišťování o potřebnosti sociálního dialogu a odborářské výzvy vládě. ČTK to řekla mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jana Kašparová.

Právě to totiž Topolánek v pátek podle odborářů zpochybnil. Zasedání v pátek zahájil tím, že nazval odboráře a zaměstnavatele lháři a zloději. Řekl jim, že mu svým postojem ke stravenkám "naplivali do ksichtu".

Předseda vlády se sice písemně omluvil, odbory ale žádaly omluvu osobní. Celým incidentem by se podle nich měla zabývat i vláda. - čtěte Topolánek urazil odboráře, nepomohla ani písemná omluva

"Úvod se nesl v duchu incidentu z minulého týdne," konstatovala mluvčí. Ministři práce Petr Nečas (ODS) a financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) podle ní ujistili odboráře o potřebnosti jednání a žádali je o jeho pokračování.

Odboráři si nato vzali desetiminutovou přestávku. V ní sepsali své stanovisko, které přečetli. Vyzvali vládu k vyjádření postoje k sociálnímu dialogu. Poznamenali, že premiér ho minulý pátek a pak i v pondělí svým vyjádřením v Hospodářských novinách zpochybnil. Deníku v rozhovoru řekl, že odbory "nikoho pořádně nereprezentují a jen blokují jakýkoliv pozitivní záměr vlády".

Vláda by zákon o zaměstnanosti měla projednávat už ve středu. Ministr práce navrhuje změny v podporách v nezaměstnanosti či zavedení zelených karet pro pracovníky ze zahraničí.

Odbory ale mají k jeho plánům výhrady. Podle nich poškodí hlavně starší lidi, kteří hůře hledají zaměstnání. Zelené karty zas umožní firmám nahradit dražší českou pracovní sílu levnější silou z ciziny, tvrdí odboráři.

,