OBRAZEM: Severozápad Čech z ptačího pohledu ukazuje drsnou tvář energetiky

  • 97
Měsíční krajina, obří rypadla, modrozelená voda zatopených lomů i štíhlé stíny větrných turbín, to vše zachycují nejnovější fotografie společnosti TopGis, která se specializuje na letecké snímkování a výrobu ortofotomap. Přinášíme přehled těch nejzajímavějších snímků.

Důl Bílina

Důl Bílina 2019 | foto: TopGis

Na hranicích okresu Most a Teplice leží Důl Bílina patřící společnosti Severočeské doly. Ročně se v něm vytěží zhruba 9,5 milionů tun hnědého uhlí. Firma Severočeské doly má povolení těžit v lomu do roku 2030. Ale v roce 2015 vláda prolomila těžební limity a společnost tak může žádat o prodloužení povolení činnosti do roku 2035.

Uhlím z Dolu Bílina topí i domácnosti. „Jako hlavní palivo používá bílinské tříděné uhlí až 250 tisíc příbytků,“ uvádí tiskový mluvčí Severočeských dolů Lukáš Kopecký.

Důl Bílina

Důl Bílina 2019 | foto: TopGis

Důl Bílina je zároveň nejhlubším odkrytým místem v České republice. Horníci musí odstranit až 250 metrů písku a jílu, aby se dostali na uhelnou sloj.

V roce 2017 do objektu dolů protiprávně vnikli ekologičtí aktivisté. Městský soud v Praze minulý týden rozhodl, že i policie při zásahu proti aktivistům jednala protiprávně. Aktivistům totiž v červnovém vedru nedala napít a nechávala jim nasazená pouta, ačkoli to nebylo třeba. 

Doly Nástup - Tušimice

Doly Nástup - Tušimice 2019 | foto: TopGis

Společnosti Severočeské doly patří i Doly Nástup - Tušimice, kde mají povolení k hornické činnosti do roku 2029. I zde se mohou pokusit o prodloužení, v tomto případě do roku 2037. Těžaři musí splnit podmínky vydané ministerstvem životního prostředí, mimo jiné se od nich očekává plán na rekultivaci prostředí po ukončení činnosti.

Doly Nástup - Tušimice

Doly Nástup - Tušimice 2019 | foto: TopGis

Ročně se v Dolech Nástup - Tušimice vytěží 11,5 milionů tun uhlí. Jde o mělčí komplex než je Důl Bílina a zároveň produkuje i méně kvalitní uhlí. Hlavními odběrateli jsou elektrárny Prunéřov a Tušimice.

Lom ČSA

Lom ČSA 2019 | foto: TopGis

Lom Československé armády (ČSA) se nachází pod úpatím Krušných hor. Na konci roku 2016 zde horníci vytěžili poslední metr krychlový skrývky (nadložní vrstvu sejmutou při těžbě). Po ukončení těžby v roce 2024 by na místě mělo vzniknout rekultivační jezero o rozloze až 700 hektarů.

Lom ČSA

Lom ČSA s přepravníky 2019 | foto: TopGis

Budoucností těžby a spalování uhlí se v současné době zabývá uhelná komise, která má letos v září předložit vládě svá zjištění a doporučení. Na základě toho pak stát do konce roku 2020 rozhodne, zda těžba skončí už v letech 2030 až 2035, či mezi roky 2038 a 2040 stejně jako v Německu. Anebo nebude do současné uhelné energetiky zasahovat a od uhlí a uhelných elektráren se odkloní až v letech 2045 až 2050.

Křižovatka na silnici E50 u Plzně

Křižovatka na silnici E50 u Plzně 2019 | foto: TopGis

Snímkování společnosti TopGis začalo loni v květnu na západě Čech, během roku 2020 a 2021 bude společnost fotit zbytek republiky. Při pořizování leteckých snímků používá firma letadla Cessna 404 a dvoumotorová Partenavia p68. Už v letech 2014 a 2016 pořídila komplexní řady snímků celé republiky.

Větrná elektrárna u obce Výsluní

Větrná elektrárna u obce Výsluní 2019 | foto: TopGis

Větrná elektrárna u obce Výsluní byla v době stavění turbín pro místní trnem v oku. Ačkoli vedení města nejdřív na výstavbu elektrárny kývlo, v roce 2009 vrátilo peníze investorovi (firmě APB Plzeň) s tím, že „vrtule dělají hluk a hyzdí krajinu“ (psali jsme zde). V březnu roku 2015 radnice vyhlásila stavební uzávěru, aby tak zabránila „invazi“ větrných turbín. Ústecký krajský soud nakonec stavební uzávěru zrušil.

Kamenolom Jeníkov

Kamenolom Jeníkov 2019 | foto: TopGis

Snímek Kamenolomu Jeníkov by mohl lákat vyznavače přírodního koupání. To zde ale není oficiálně povoleno. Web krusnohorci.cz uvádí, že zde nenajdete písečné pláže, sociální zázemí ani stánek s občerstvením, přesto je modrozelená voda častým cílem místní mládeže.