Tonak chystá tisíce klobouků pro indiány

Jihoameričtí indiáni si možná už brzy na hlavu nasadí klobouky z novojičínského Tonaku. Tuzemskému výrobci se totiž rýsuje kontrakt na dodávku desítek tisíc pokrývek hlavy pro původní obyvatele And.

"Navštívil jsem Jižní Ameriku před třemi týdny a žasl jsem. Indiáni v Andách nosí na hlavě nádherné klobouky z vysoce kvalitního materiálu. Je to součást oblečení, na které vůbec nešetří," řekl ředitel Tonaku Michal Šimek.

Indiánský klobouk vypadá jinak, než jak jej lidé znají z knížek Karla Maye. "Dal by se snad svou podobou přirovnat k našemu mysliveckému klobouku, přičemž jednotlivé komunity používají svůj specifický tvar," řekl Šimek.

Tonak dodává pokrývky hlavy do více než 50 zemí ve všech světadílech. Velkou poptávku po svých výrobcích zaznamenala firma také v Austrálii.

"Vzhledem ke klimatickým změnám tam mají v některých oborech nové předpisy, které nařizují, že zaměstnanci musejí nosit pokrývky hlavy, aby si chránili své zdraví," řekl Šimek.

Klobouky, které jsou téměř z 80 procent určeny na export, vyrábí 650 zaměstnanců Tonaku v Novém Jičíně. Dalších 350 zaměstnanců ve Strakonicích se zabývá výrobou pletených pokrývek hlavy a speciálních přízí pro technické účely.

Firma loni hospodařila po náročné restrukturalizaci poprvé po třech letech se ziskem.