Proti pravicové vládě demonstrovaly tisíce lidí i v Miláně

Proti pravicové vládě demonstrovaly tisíce lidí i v Miláně | foto: AP, ČTK

Tisíce Italů demonstrovaly proti škrtům v rozpočtu

  • 4
Itálii opět zasáhla generální stávka. Tři největší odborové organizace svolaly protestní shromáždění po celé zemi jako výraz nesouhlasu s vládní rozpočtovou politikou. Je to už šestá generální stávka od nástupu pravicového premiéra Silvia Berlusconiho k moci v roce 2001.

Práce se zastavila v továrnách i bankách, nejezdily vlaky, nelétala letadla. Tisíce lidí vyšly do ulic, aby daly najevo nesouhlas s rozpočtovými škrty ve výši 16,5 miliardy eur. ty vláda plánuje pro příští rok.

„Toto je masová stávka v celé Itálii, která ukazuje, že pracující, důchodci i mládež sdílí naše odsouzení vlády i rozpočtu,“ řekl na shromáždění v Říme odborový předák Guglielmo Epifani.

Příznivci vládní politiky označili stávku jako politický tah, který má ovlivnit výsledek voleb v dubnu příštího roku. Sám Berlusconi ji označil za plýtvání časem.

„Je to absolutně zbytečné. Je to starý rituál, který nebude mít žádný dopad,“ řekl premiér během návštěvy Sicílie.

Státní zaměstnanci přerušili práci na osm hodin, v soukromém sektoru se nepracovalo čtyři hodiny.

Státní aerolinky Alitalia, které se pohybují na pokraji bankrotu, zrušily 230 letů, z toho 125 mezinárodních. Letoví dispečeři totiž zastavili práci mezi polednem a čtvrtou hodinou odpolední.

ČSA kvůli tomu podle mluvčí Jitky Novotné posunuly odlet odpoledních linek do Benátek a Říma tak, aby letadla v Itálii přistála až po skončení stávky. Ranní a večerní lety do Říma a Milána zůstaly beze změny.

Alitalia zrušila odpolední let z Prahy do Milána a posunula odlet z Prahy do Říma z 13:30 na 15:00 hodin.

,