Kdo bude dohlížet na výběr mýtného? Rozhodnutí se odkládá

Kdo bude dohlížet na výběr mýtného? Rozhodnutí se odkládá | foto: MF DNES

Tendr na dohled nad mýtem se odkládá na leden

S elektronickým mýtným je spojené další zpoždění. Tentokrát se odkládá výběrové řízení na nezávislého dohlížitele nad výěrem mýtného. Ředitelství silnic a dálnic tendr zrušilo proto, že původně nastavená zakázka neřešila problém rozšíření služby. Přikázalo mu to ministerstvo dopravy.

Podmínky soutěže také vyžadovaly extrémně nízkou chybu měření kvality mýtného systému 0,1 procenta což je při navrženém způsobu měření těžko realizovatelné, sdělil Karel Hanzelka z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

"Ministerstvo za daného stavu nemohlo učinit nic jiného, než ŘSD vyzvat ke zrušení výběrového řízení," uvedl Hanzelka.

Uzávěrka zrušené soutěže přitom byla právě ve středu, kdy se měly otvírat obálky s nabídkami uchazečů. Předpokládaná hodnota kontraktu je 20 milionů korun bez DPH. Smlouva má být uzavřena na pět let.

Mýto se začne vybírat od 1. ledna 2007. Na systém bude dočasně dohlížet společnost, kterou si ŘSD zvolí na základě zákona o finanční kontrole ve veřejné zprávě.

Ten mimo jiné určuje, na jak velké zakázky se má vypisovat veřejná soutěž. Podle Bielka jde o zakázku menšího rozsahu, která se řeší v rámci interních směrnic ŘSD. Půjde asi o jeden až dva měsíce, než bude vybrán vítěz, dodal.

Nezávislý auditor systému ověřuje, do jaké míry se daří mýtné vybírat. Od toho se například odvíjí odměna pro firmu Kapsch, která mýtný systém buduje.

,