Výhled z televizního vysílače na pražském Žižkově - sídlo O2 na Olšanech

Výhled z televizního vysílače na pražském Žižkově - sídlo O2 na Olšanech | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Telefónica čelí exekuci kvůli sporu s klientem, kterého odpojila

  • 89
Soudní exekutor zahájil exekuční řízení se společností Telefónica Czech Republic, která provozuje mobilní síť O2. Důvodem je obchodní spor se společností 4Call. Telefónica společnost odpojila a zdůvodnila to nezaplacenými fakturami. 4Call přešla k jinému operátorovi a obrátila se na soud. Ten nařídil exekuci.

Základem sporu je více než pět tisíc datových SIM karet, které 4Call využívá ve svých zařízeních u zákazníků. Těmi jsou například České dráhy nebo soukromý železniční nákladní dopravce Metrans Rail, který přes jednotky 4Call sleduje pohyb vlaků a přenáší data v EU.

Telefónica tyto karty odpojila a zdůvodnila to údajně nezaplacenými fakturami, podle mluvčího Telefóniky Hanyho Farghaliho jim 4Call dluží přes 23 milionů korun.

4Call se v květnu pokusila vypnutí zabránit, a obrátila se proto na Český telekomunikační úřad. Ten Telefónice na konci června předběžným opatřením přikázal, že musí 4Call i nadále poskytovat své služby.

"Dva dny po vydání předběžného opatření Telefónica vypnula všechny SIM karty. Názorně to ukazuje, jak respektují český právní systém a ČTÚ," řekla jednatelka 4Call Tereza Němcová.

Ta odmítá, že by firma měla dluhy. "Vše, co bylo splatné, bylo uhrazeno, jinak by ČTÚ takto nerozhodl. Mají chyby v účtovacím systému a za datové přenosy v roamingu občas účtují 100x vyšší cenu, než jsou oprávněni. Nejhorší je, že si toho jsou dobře vědomi," řekla Němcová.

4Call proto přešla k jinému operátorovi a obrátila se na Obvodní soud pro Prahu 4, který nařídil exekuci. "Telefónica jedná z pozice síly a nerespektováním zákona způsobuje mnohamilionové škody," dodala Němcová.

Telefónica tvrdí, že 4Call porušila podmínky jejich smlouvy. "V rozporu s našimi obchodními podmínkami využívají naše SIM karty a uvádějí pro jejich využití důvody, které nejsou reálné," řekl mluvčí Hany Farghali.

Firma už proto podala návrh na zastavení exekuce. "Podobný případ jsme řešili už v minulosti a ČTÚ nám dal nakonec za pravdu," dodal Farghali.