Česko spolu s Albánií a Litvou vede žebříček nejzkorumpovanějších zemí. Ilustrační foto

Česko spolu s Albánií a Litvou vede žebříček nejzkorumpovanějších zemí. Ilustrační foto | foto: www.hedvabnastezka.cz

Světová banka: V ČR korupce jen kvete

  • 35
O České republice se opět mluví ve Světové bance. Bohužel v ne příliš lichotivých souvislostech. Česko je totiž podle zprávy Světové banky zemí, kde je korupce při získávání státních zakázek běžnou záležitostí. Hůř je na tom pouze Litva a Albánie.

V Česku uplácí při získávání státních kontraktů více než čtvrtina firem. Nijak dobře z průzkumu nevyšlo ani Slovensko, které se zařadilo hned za Česko.

Statistiky jsou o to varovnější, že v celém regionu korupce při získávání veřejných zakázek klesá. Rok od roku si vedou lépe i státy, které jsou považovány za daleko méně vyspělé a chudší než ČR. Počet úplatků tak klesá například v Estonsku, Gruzii, Bosně a Hercegovině, Rumunsku, Tádžikistánu a na Ukrajině. Nejlépe si vede Slovinsko.

Češi se mohou uklidňovat jen tím, že uplácení není zdaleka jen doménou postkomunistických zemí. Například korupce není zanedbatelná v německé státní správě a rok od roku stoupá. Soused České republiky se tak může měřit s Rumunskem, Polskem či s Bosnou a Hercegovinou. Ze států západní Evropy si nejlépe vede Španělsko.

Korupce však není jen společenským nebezpečím, ale firmy na ni vydávají obrovské částky. V ČR v průměru společnosti odvedou na úplatcích 0,6 procenta ze svých tržeb. V případě středně velké firmy s ročními tržbami kolem miliardy korun tak na úplatky padne asi šest milionů korun. U největších firem, které dosahují tržeb až mnoha desítek miliard korun, by ale tato částka mohla být i více než stonásobná.

Problém korupce čeští podnikatelé vnímají podobně palčivě jako podnikatelé v Ázerbájdžánu nebo Moldavsku a jen o něco lépe než v zemích z tohoto hlediska nejhorších, tedy v Kyrgyzstánu a Albánii. Nejméně korupci jako problém pro podnikání vnímají naopak ve Slovinsku, Bělorusku, Uzbekistánu, Estonsku a na Slovensku.

Navzdory prohlášením politiků o boji s korupcí se situace v ČR neustále horší a země se v žebříčcích korupce posouvá stále níže. Loni se Česko podle údajů organizace Transparency International dělilo o 47. až 50. místo s Řeckem, Slovenskem a Namibií. Podle další statistiky TI se víc než v Česku uplácí jen v zemích, jako jsou Kamerun, Ghana, Togo či Paraguay.

,