Zákoník obsahuje přes 80 sporných míst, tvrdí Jaroslav Míl.

Zákoník obsahuje přes 80 sporných míst, tvrdí Jaroslav Míl. | foto: Martin Pinkas, MF DNES

Svaz průmyslu chce odložit zákoník práce o dva roky

  • 3
Ne o rok, ale rovnou o dva. O tolik požaduje Svaz průmyslu a dopravy odložit platnost zákoníku práce. Čas by se měl využít k odstranění legislativních chyb, uvedl prezident svazu Jaroslav Míl.

Zákoník má začít platit od 1. ledna 2007. Proti případnému odkladu chtějí 25. listopadu před úřadem vlády protestovat odboráři.

„Zákoník obsahuje přes 80 sporných míst, chybí k němu prováděcí předpisy a další navazující zákony,“ uvedl Míl. Dopad zavedení zákoníku na rozpočet odhadl Míl na 2,9 miliardy korun, dalších sedm miliard to má stát veřejnou správu.

Odstupující kabinet premiéra Mirka Topolánka roční odklad pracovního kodexu navrhl a vysvětlil to množstvím chyb, které prý jsou v zákoně obsaženy. Také legislativní rada vlády nedávno odklad o jeden rok podpořila.

Proti jsou ovšem poslanci ČSSD a KSČM, kteří disponují ve Sněmovně potřebnou stovkou hlasů na zablokování navrhovaného odkladu. „Pokud se nepodaří odklad prosadit, pak ovšem nechť ti, kteří jsou proti, přijmou odpovědnost za to, že od ledna vstoupí v platnost zpackaný zákon,“ řekl iDNES.cz ministr práce Petr Nečas.

Odložení účinnosti zákoníku je podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha prvním a rozhodujícím krokem ke zrušení celého zákoníku a výrazného oslabení práv zaměstnanců. To však podnikatelé odmítají. „Jde o zjevnou manipulaci - nový zákoník podle Štěchova vyjádření přece neposkytuje zaměstnancům větším ochranu,“ poznamenal Míl.

Zákoník prosadila ve sněmovně ČSSD spolu s komunisty přes veto Senátu i prezidenta.

,