Ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela

Ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Do několika týdnů navrhneme kompenzace kvůli drahým energiím, uvedl Síkela

  • 150
Ministerstvo průmyslu a obchodu plánuje předložit návrh o kompenzaci firmám, které se potýkají s vysokým nárůstem cen energií. Učinit tak chtějí do několika týdnů. V neděli to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Nechce zapomenout ani na domácnosti. Spoustě z nich hrozí energetická chudoba.

Podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy se 43 procentům členských firem zvýšily náklady na energie o více než 20 procent. Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar v pořadu navrhl, aby šlo Česko cestou kompenzací nepřímých nákladů firmám v zasažených odvětvích stejně jako na Slovensku či v Německu.

„Některé firmy zvýšení nákladů přežijí, ale ty, které nejsou tak kapitálově vybavené, už ne,“ řekl.

V případě firem resort podle Síkely v současnosti analyzuje nejpostiženější odvětví s velkým podílem energetických nákladů. Jako řešení se podle něj nabízí kompenzace z plateb za emisní povolenky nebo přeplatků DPH. Ve hře jsou podle něho i překlenovací úvěry od státních finančních institucí nebo půjčky od komerčních bank se státní zárukou.

U domácností chce Síkela posunout limity pro ohrožení energetickou chudobou. Jednou z cest by mohly být speciální tarify pro postižené domácnosti. Pomoc má být podle něho co nejvíce adresná a nikoliv plošná, aby ji čerpaly i bohatší příjmové skupiny. 

Podle svých slov nebude navrhovat plošný příspěvek 200 až 400 korun na jednotlivce z emisních povolenek, se kterým nedávno přišli Piráti. „Jakub Michálek za mnou přišel. Nabídl jsem mu, ať si o tom promluvíme. Za mě je to proinflační, podporovat to nebudu,“ uvedl.

Peníze pro trhovce i restaurace. Vláda chce kompenzovat tisíce podnikatelů

Ministerstvo rovněž chystá změny legislativy v energetice, aby se nemohla opakovat situace, kdy některý z dodavatelů energií nebude schopný splnit své dlouhodobé závazky vůči klientům, jako v minulém roce učinila například firma Bohemia Energy. 

„Když někdo dlouhodobě prodává smlouvy, nemůže jen tak odpovědnost hodit na ostatní v momentě, kdy se trh pohne špatným směrem,“ uvedl Síkela.

„ERÚ mohl situaci zabránit“

Energetický regulační úřad (ERÚ), který loni situaci kolem Bohemia Energy nezabránil, měl Síkelovi již dodat návrh opatření, aby se problém neopakoval. Ministr to chce během jednoho až dvou týdnů vyhodnotit. Do budoucna nevyloučil ani personální změny v ERÚ.

„Energetický regulační úřad mohl konat. Mohl sledovat své odborníky, toto všechno bylo dávno předvídáno. Mohl s tím něco udělat už mnohem dříve,“ dodal předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

,