Stavebnictví v květnu okopírovalo duben

Objem stavební výroby se v květnu zvýšil meziročně o 5,2 procenta. Stavebnictví tak zopakovalo dubnový výsledek, přičemž nejvíce se na růstu podílely stavby dopravní infrastruktury, jejichž objem narostl o téměř sedmnáct procenta. Jedná se zejména o železniční koridory, silniční obchvaty velkých měst (Plzeň, Olomouc) a stavby městské hromadné dopravy.

"Do budoucna můžeme počítat s významným podílem výstavby infrastruktury na výstupu stavebnictví," domnívá se Miroslav Brabec z Raiffeisenbank. V květnu stoupl také objem stavebních oprav a údržeb, a to meziročně o 8,5 procenta.

Úřady vydaly v květnu 13 294 stavebních povolení s orientační hodnotou staveb 23,8 miliardy korun, z toho 6016 stavebních povolení na výstavbu nových objektů, zbytek tvoří přestavby.

Byla povolena výstavba 3508 bytů, z toho 2543 jako novostavby. "Očekávané snížení úrokových sazeb ze strany České národní banky přivede k bankovním přepážkám ještě více žadatelů o hypoteční úvěry, což pomůže dále zvýšit podíl rezidenčního stavitelství na celkovém výstupu sektoru," míní Brabec.

Průměrná mzda dosáhla ve sledovaných podnicích 15 948 korun a byla o 7,4 procenta vyšší než v květnu 2001, reálně se zvýšila o 4,8 procenta. Produktivita práce přitom stoupla o 2,4 procenta.

"V květnu pokračovala nepříznivá tendence rychlejšího růstu reálné mzdy oproti produktivitě práce. To nepředstavuje příznivý signál a zakládá nebezpečí nerovnovážného růstu v tomto odvětví i přenosu nákladově inflačních impulsů do dalších odvětví ekonomiky," míní Eva Zamrazilová z Komerční banky.

Ekonomové očekávají, že růst stavebnictví bude v dalších měsících pokračovat a za celý rok by měl dosáhnout zhruba šesti procent.