Diskuze

Obce uhájily stavební úřady. Rušit se nebudou, slíbila ministryně Dostálová

Stavební úřady v obcích se rušit nebudou. Z této možnosti vycouvalo po jednání se Svazem měst a obcí ministerstvo pro místní rozvoj. Tisíce úředníků se tak nemusí bát, že budou převedeni pod chystanou státní stavební správu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Tak hlavně, aby na těch úřadech byli kompetentní lidé, to je myslím hlavní kámen úrazu, nekompetentní úředník je hlavní brzdou naší země a k tomu samozřejmě celý systém stavebního řízení, který tak dementní neměli ani komunisti.

2 0
možnosti
MV

Minimálně v první fázi (a prvních cca 5-10 letech) by se to naplňovalo dost těžko, když by se do nového úřadu jen přesunuli (a většinou jen papírově) stávající úředníci.

Dál do budoucna je otázka, jak by se nový úřad snažil... (a co čekat od nového úřadu pod vedením MMR, když doteď se nedá říct, že by MMR nějak překypovalo snahou o rozvoj a dohled nad jemu podléhajícími úředníky...)

0 0
možnosti
JV

Rozumím tomu správně, že přibude 7000 nových úředníků, stavební řízení bude dvojstupňové a tím pádem ještě o pár let delší?

A chce ještě někdo tvrdit, že ten zákon bude fungovat od roku 2021?

1 1
možnosti
MV

Ano a ne. Přibude 7000 nových úředníků v jednom úřadě (v jedné soustavě úřadů) a přibližně stejné množství ubyde na jiných úřadech (hlavně krajských). Ale úplně šul-nul to samozřejmě nebude, protože dva úřady většinou potřebují v součtu víc lidí než jeden úřad se dvěma agendami.

1 0
možnosti
Foto

Tento "kompromis" je to nejhorší řešení které mohlo nastat. Zkorumpovaní úředníci s vazbou na starosty a jejich kamarády dál budou vládnout a rozhodovat o tom co si postavíte nebo ne. Neumětelové bez patřičného vzdělání a znalostí terorizují stavebníky už dnes. Nový zákon nás jich mohl zbavit, ale takhle ...

4 1
možnosti
MV

Jak nás jich mohl zbavit, když by jen hromadně automaticky přešli pod nové stavební úřady (a reálně by nejspíš zůstali na svých židlích, jen pod hlavičkou nového úřadu), a to z pracovního poměru úředníka do služebního poměru, z něhož se propouští ještě hůř?8-o

Jako záměr dobrý, jen nějak nevidím, že by k němu nová úprava měla nějak reálně směřovat...:-P

0 0
možnosti
PH

P77e47t81r 40H12o88r97á11k

13. 1. 2020 15:11

Spíš by prospělo, kdyby se to těm obcím úplně vzalo. Tak to látá kdejaký jouda bez metodického vedení v každén druhém zapadákově, kde mají sotva hospodu a obchod.

2 1
možnosti
MV

Metodické vedení (MMR - krajské úřady - obecní úřady) existuje.

Stavební úřady "v každém druhém zapadákově" by právě měly zůstat, takže by zůstal i ten "kdejaký jouda", jen by se mu změnil zaměstnavatel.

0 0
možnosti
KS

Klárka Dostálová spapala moooc koblížků :-)

2 0
možnosti
Foto

M48i62l11a57n 36S28t84o53c60h

13. 1. 2020 14:47

... a poznamenalo jí to jak fyzicky, tak duševně ;-D

2 0
možnosti
RK

Uvedený návrh "stavebního zákona" je zatím ve stavu toho největšího šlendriánu, jaký jsem viděl. Také je k tomu 5000 připomínek rezortních i mezirezortních. Babiš dal na jejich vyřízení měsíc. Už to je nesmysl. Zatím se nikdo s nikým pořádně nebavil, vlastně bavil, ale připomínky se házely pod stůl, bo na ně nebyl čas. Legislativní rada vlády v čele s "oblíbenou" paní Marií Benešovou vše posvětila a šlo to dál stále se zaklínací mantrou: "aby to bylo rychlejší". Všichni z resortu víme, že to takhle nebude fungovat, odpověď: "bude to rychlejší". Jsou tam věci, které nemají právní definice, každý si je může vykládat jak chce, z dotčených orgánů státní správy se dělá bezvýznamná stafáž. Zatím to vydá spíš na převzetí moci přes stavební zákon a ze státní správy Potěmkinova vesnice. Zvenčí to vypadá, že to je, ale vevnitř nic.

4 2
možnosti
PH

P98e12t58r 30H75o91r56á54k

13. 1. 2020 15:13

Každý, komu se vezme razítko, tak ječí na celé kolo. Ale všichni chtějí prý zrychlit. Relevantní námitku jsem ještě neslyšel.

0 1
možnosti
JS

J12i96ř79í 93S68u45c34h78ý

13. 1. 2020 14:13

Místní úředníci si ulevili, úplatky budou.

4 5
možnosti
MV

Jakože zrušením stavebního odboru Obecního úřadu v Horní Dolní a přesunutím jeho úřednic na nově zřízený Stavební úřad Horní Dolní by se něco změnilo?:)))

2 0
možnosti
MS

Kompromis, spíš polovičaté řešení, většinou nejhorší.

0 0
možnosti
PK

Souhlas. Ale je to vždy kompromis, který se protlačí nejsnáze ... a mám obavu, že všechno je lepší, než protahovat to, co tu máme dnes.

0 0
možnosti
PK

Tuhle vládu včetně pana ministra, považuji za ten největší průšvih. Čert vem Čapí hnízda a jeho osobní problémy, za které platíme všichni ... ale vadí mi složité a vysoké daně, bující administrativa, zadlužování státu v době bezprecedentního hospodářského růstu a třeba i popírání potřeby důchodové reformy. Ale paní ministryně Dostálová patří k tomu nejlepšímu co ve vládě má. Ona má dlouholetou praxi a ví kde se sáňkuje. Bohužel sedí ve špatné vládě a to je také příčina toho, proč opozice šije i do tolik potřebné novelizace stavebního zákona. Já nedokážu posoudit jestli je to špatný návrh, ale mám obavu, že ten negativní postoj je tu protože je to návrh vládní. Ovšem .. špatných vládních návrhů tu máme celou řadu, přesto projdou, neb vláda má sílu je protlačit. Stavební zákon se musí zjednodušit, ale musí přitom obsahovat i pojistky proti "nechtěné" výstavbě. Tedy výstavbě, které nejsou v souladu s názorem konkrétní obce, nebo nějaké relevantní skupiny obyvatel. Obce mají možnost se bránit neprůstřelným územákem, nebo regulačními plány. Ale dnes se takové neprůstřelné plány dělají dost těžko, vždycky jde o právní názor a ten většinou končí u soudu. Tedy je to běh na dlouhou trať. A je tedy otázka, jestli dát větší moc úředníkovi, aby rozhodoval sporné kauzy rychle a bez odkladu, nebo to skutečně nechat na případný soud, který rozhodně v případě různých právních výkladů. A takové rozhodování autoru novelizace fakt nezávidím.

2 1
možnosti
Foto

Obcím zůstaly čachry i teplá místa pro kamarády. Z dobrého návrhu zas vznikne kočkopes.

4 4
možnosti
PK

Tohle je hezké napsat. Ale zase ti místní úřednicí znají detailně místní poměry. Přeci nechceme, aby se zase rozhodovalo o nás, bez nás ... jak jsem psal výše .. dobré řešení asi neexistuje ...

1 0
možnosti