Stavební spoření letos stagnuje

  • 1
Letošní zájem o stavební spoření zatím nepřekročil očekávání a stagnuje. Od Nového roku do konce března uzavřely spořitelny přes 342 tisíc smluv, což je stejně jako v prvních třech měsících loňského roku. Odborníci už po oznámení loňských rekordních výsledků konstatovali, že trh stavebního spoření už se zasytil, případně poroste jen mírně.

Zhruba o dvě stě milionů korun se zvýšila pouze cílová částka, na kterou ústavy smlouvy uzavřely. Za první čtvrtletí dosáhla 47,088 miliardy korun.
 
Spořitelny předpokládají, že letos nezískají o mnoho více nových klientů a zaměří se spíše na úvěrovou činnost. "Proti loňskému roku čekáme v roce 2002 vyšší rozsah úvěrování," tvrdí generální ředitel Stavební spořitelny České spořitelny Jiří Klán.

VŠE O STAVEBNÍM SPOŘENÍ

Jak se vyvíjelo stavební spoření loni - čtěte ZDE.

 

 

 

Loňský nárůst zájmu o tento typ ukládání peněz působí problémy ministerstvu financí, které musí vyčlenit dostatečnou částku na výplatu státní podpory. Kvůli tomu se spekuluje o možných změnách parametrů stavebního spoření, například o prodloužení spořícího cyklu. Změny však jsou reálné nejdříve v příštím roce.

Největší tuzemskou stavební spořitelnou zůstává Českomoravská stavební spořitelna, které se 130 tisíci novými smlouvami patří více než třetina trhu. Následují Stavební spořitelna České spořitelny a Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky.

Všechny tři největší spořitelny si meziročně mírně pohoršily. Naopak svou pozici vylepšují nejmenší stavební spořitelny Hypo a Wüstenrot, které zaznamenaly meziroční nárůst u nových smluv o více než dvě třetiny.

,