Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Český průmysl v srpnu díky oživení v Evropě rostl. Stavebnictví padá

  • 27
Průmyslová výroba v srpnu meziročně vzrostla o 1,6 procenta. Příjemně tak překvapila analytiky, kteří čekali pokles. Výroba rostla hlavně díky oživení poptávky v zahraničí. Naopak stavebnictví po červencovém mírném růstu opět oslabilo. Výsledky zveřejnil Český statistický úřad.

"Průmyslová výroba v srpnu totálně přebila odhady analytiků. My jsme společně s trhem čekali meziroční pokles o 1,3 procenta, ale výsledkem je růst. Ještě více do očí bijící je meziměsíční skok (růst výroby) o 4,2 procenta. Oživení české ekonomiky tedy pokračuje a to je dobrá zpráva, která by mohl mít i pozitivní dopad na korunu," komentoval čerstvá čísla hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Velmi dobře se vedlo hlavně automobilkám, které v posledních měsících těží z rychlého růstu nových zakázek. Dobré výsledky má i plastikářský průmysl a kovovýroba. Naopak v minusu se ocitá těžební průmysl, který se musí vyrovnávat s nízkými cenami komodit.

"Zvlášť příjemnou zprávou je růst zakázek o více než 12 procent. Ten spolu s rostoucím optimismem průmyslových firem přináší velkou šanci na velmi slušné výsledky průmyslu i v dalších měsících," říká analytik ČSOB Petr Dufek. Nicméně je podle něj vidět, že průmysl táhne vzhůru především zahraniční poptávka, zatímco ta domácí zůstává stále utlumená, a tak je výsledky třeba brát opatrně, protože oživení zahraniční poptávky je zatím velmi křehké.

Stavebnictví se vrátilo k pádu

Stavební výroba se na rozdíl od dobrých výsledků průmyslu vrátilo v srpnu k propadu. Ve srovnání se stejným obdobím loňského klesla podle ČSÚ o 8,1 procenta. V červenci nepatrně vzrostlo o 0,2 procenta. 

Meziměsíčně byla stavební produkce po očištění od sezónních vlivů nižší o 3,5 procenta.