ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Propad rozpočtu zpomaluje, výrazně klesly daňové příjmy

  • 20
Český státní rozpočet se dál řítí do rekordního deficitu, oproti srpnovému propadu však tempo o něco zvolnilo. Ke konci září hospodařil stát se schodkem ve výši 252,7 miliardy korun. Podobně jako v předchozích měsících za to může snížení příjmů a naopak růst koronavirových výdajů.

Příjmy rozpočtu letos výrazně ovlivňuje propad ekonomiky, doprovázený poklesem zaměstnanosti. Podle údajů ministerstva financí tak příjmy dosud meziročně poklesly o 4,1 procenta, což představuje výpadek ve výši 45 miliard korun.

Nejzřetelněji poklesly daňové příjmy. Například inkaso daně z příjmů právnických osob je meziročně o 19,3 miliardy nižší, hlavně kvůli prominutí červnové zálohy.

Zdroj: ministerstvo financí

Na výběru daně z přidané hodnoty se negativně podepsal pokles maloobchodních tržeb. U spotřebních daní se rovněž projevily proticovidové restrikce a nižší inkaso daně z minerálních olejů způsobené dopravním výpadkem hlavně v březnu a dubnu. „Také je patrný pokles inkasa spotřební daně z lihu, a to navzdory navýšení sazeb, a spotřební daně z piva, kde kromě poklesu spotřeby hrají roli i vratky za likvidované pivo,“ píše ministerstvo v pravidelné zprávě.

Na straně výdajů dosáhly největší změny sociální dávky. Kromě valorizace důchodů (o 26,8 miliardy navíc) a navýšení rodičovského příspěvku či příspěvku na péči vzrostla výplata dávek nemocenského pojištění, a sice o 13,8 miliardy korun. „Zde zaujímá rozhodující roli navýšené ošetřovné, následované nemocenským. Dávky v nezaměstnanosti vzrostly o 1,8 miliardy,“ uvedlo ministerstvo financí.