Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Češi patří mezi nejtlustší v Evropě. Osmadvacítku drtíme i počtem kuřáků

  • 350
V porovnání s ostatními evropskými státy je v Česku ohrožen sociálním vyloučením poměrně nízký podíl lidí. V Evropě naopak patříme mezi „nejtlustší“ a vedeme i v počtu kuřáků, vyplývá z mezinárodního srovnání zpracovaného Českým statistickým úřadem.

Češi stárnou, přesto patříme s věkovým mediánem 41,5 roku mezi evropské země spíš s mladším obyvatelstvem. Nejstarší obyvatelé žili podle mezinárodního srovnání v roce 2016 v Německu.

„V EU se také stále řadíme mezi země s nejnižší kojeneckou úmrtností a nejnižším podílem osob ohrožených příjmovou chudobou či sociálním vyloučením,“ informovala mluvčí Českého statistického úřadu (ČSÚ) Petra Báčová.

Češi utrácejí třikrát rychleji on-line. Prodeje loni rostly o 21 procent

V aspektech zdravého životního stylu si však vedeme ve srovnání s ostatními Evropany o dost hůř. Česko totiž patří mezi země, jejíž obyvatelé se nejvíce potýkají s nadváhou. Hůř než čeští muži jsou na tom jen Chorvaté, Malťané a Řekové. Větší boj než Češky pak svádí s nadváhou už jen ženy v Lotyšku, Estonsku, na Maltě a ve Velké Británii.

V evropské osmadvacítce Češi rovněž patří mezi nejvášnivější kuřáky. Stejně vysoký podíl kuřáků má už pouze Dánsko. Je nutné však podotknout, že analytici v tomto segmentu čerpali z dat z roku 2014, tedy z údajů získaných předtím, než vstoupil v platnost protikuřácký zákon.

Chybí částečné úvazky

Česko podle mezinárodního srovnání výrazně pokulhává i v nabídce částečných úvazků, které zpravidla oceňují hlavně ženy na rodičovské dovolené.

„Pouze 4,9 procenta českých žen pracovalo v roce 2016 na částečný úvazek, což je výrazně pod průměrem EU, který činil 15 procent. Nejvíce žen v EU na částečný úvazek bylo zaměstnáno v Nizozemsku, konkrétně 35,4 procenta. Nejméně pak v Bulharsku s podílem 1,2 procenta,“ sdělil iDNES.cz Tomáš Hamerský z oddělení informačních služeb ČSÚ.

Progresivní jsou v tomhle ohledu dlouhodobě severské státy, kde ženy mají nejlepší podmínky pro skloubení mateřských a pracovních povinností. Státy mají kvalitní síť péče o děti, rodiče mají nárok na snížené úvazky, míra zaměstnanosti žen a mužů je tu skoro stejná. Ve Švédsku, Dánsku, Norsku a Finsku musí nějaký čas s dítětem doma strávit otec.

Docela dobře si naopak vedeme v oblasti vzdělávání. „S hodnotou 70,9 procent se řadíme na první místo mezi státy EU v podílu osob se středoškolským vzděláním ukončeným závěrečnou nebo maturitní zkouškou či s nástavbovým vzděláním, jako jsou pomaturitní rekvalifikační kurzy. Unijní průměr činí 45 procent,“ doplnil místopředseda ČSÚ Marek Rojíček.

V podílu osob s vysokoškolským nebo vyšším odborným vzděláním zaujímáme až 24. místo s 21,1 procenty. V tomto směru je na tom nejlépe Velká Británie, nejhůře Rumunsko.

České republice patří 87. místo v žebříčku nejlidnatějších států světa, v evropské kontextu je však jednou z bezpečnějších zemí. V roce 2015 v tuzemsku připadalo na 100 tisíc obyvatel devatenáct loupeží, což je v evropském kontextu podprůměrné číslo. Statisticky nejvíce loupeží evidovali v Belgii, a sice 197 na 100 tisíc obyvatel. Nejméně pak na Slovensku, necelých 10 na 100 tisíc obyvatel.