Stát si neprávem bere daň z benzinu

  • 64
Už pátý měsíc platí firmy vyrábějící nebo dovážející benzin a naftu spotřební daň, aniž by kvůli chybě v zákonu musely. Státu hrozí, že kvůli bezprecedentnímu opomenutí úředníků ministerstva financí bude muset vracet až desítky miliard korun. Zákon nařizuje odvést spotřební daň z položek označených číselnými kódy. Ty jsou uvedeny v celním sazebníku, který se od počátku ledna změnil. Ministerští úředníci však zapomněli udělat stejnou změnu i v zákoně o spotřební dani.

"Je to velmi závažný problém. Sazebník je základ pro určení daně, a jestli tam je jiné číslo, tak z právního hlediska nevznikla povinnost zaplatit daň. Pokud firmy budou žádat o vrácení peněz, tak vyhrají," soudí exministr financí Ivan Pilip.

Stát přitom plánoval, že na dani z paliv a maziv letos vybere 46 miliard. Ministerstvo si podle důvěryhodného zdroje chybu uvědomilo, až když jedna z velkých firem požádala o vrácení odvedených daní. Podle našich informací je touto firmou společnost OMV, ale její zástupci odpovídají vyhýbavě.

"Samozřejmě vím, o co jde, ale nerad bych to blíže komentoval. Zatím je to poměrně ožehavá záležitost," uvedl ředitel nákupu OMV Ferdinand Reichelt. Jeho kolegyně Hana Čumpelová reagovala, že vedení firmy se nyní nebude k problematice vyjadřovat.

Chyba přiměla ministra financí Jiří Rusnoka k odvolání šéfa odboru nepřímých daní a rychlému předložení novely zákona. Rusnok přiznal, že jde o závažnou chybu, možné finanční dopady na stát však odmítá. "Většina lidí je rozumná a na základě formální chyby daně odvádět nepřestane," uvedl ministr Rusnok.

Závažnost situace potvrzuje ministrova akce. Koncem dubna prosadil v Poslanecké sněmovně urychlenou změnu zákona o spotřební dani. "Je to nezbytné k tomu, abychom zamezili pochybnostem o způsobu zdaňování těchto položek. Tyto pochybnosti by mohly být důvodem pro snížení příjmů státního rozpočtu v konečném důsledku," uvedl v rozpravě k zákonu.

Opravná novela je v Senátu a podle očekávání začne platit nejdříve v červnu. Prostor pro souboj se státem tak existuje prakticky za celé první pololetí.

Rusnok přiznal, že jeho úřad si zadělal na velký problém. "Považuji to za závažnou chybu, ke které došlo v rámci jednoho resortu," uvedl. "Nebezpečí by hrozilo, kdyby to trvalo delší dobu, ale všichni vědí, že bude novela zákona," dodal. O požadavku ÖMV podle svých slov nic neví.

Boj o miliardy ze státního rozpočtu tak skutečně záleží na tom, jak se firmy zachovají. "Ministr všechny ujistil, že k výpadku daní nedošlo. Kéž by to tak zůstalo. Že k tomu dodnes nedošlo, však nezaručuje, že tomu tak bude do doby, než začne platit nový zákon. Právě toto období ukáže, jak je to vážné. Každopádně se vytvořil prostor pro velký problém," soudí šéf rozpočtového výboru sněmovny Vlastimil Tlustý.