Stát našel peníze pro propouštěné železničáře

  • 10
Železničáři se nakonec dohodli s vládou a ta pro ně našla peníze na doprovodný sociální program pro propouštěné. Část zaplatí stát z rozpočtu, část dodá ministerstvo dopravy. Kvůli nebezpečí, že by část lidí musela odejít bez peněz, na které mají nárok, hrozily odbory stávkou.

Pro propouštěné železničáře bylo třeba najít asi 530 milionů korun. Stát ale drahám nabídl jen 200 milionů.

Vláda ale nakonec peníze pro propouštěné našla. K dvěma stům milionům přidá přes 271 milionů ze státního rozpočtu. Dalších 185 milionů by mělo ušetřit ministerstvo dopravy.

Dráhy nyní zaměstnávají kolem 77 tisíc lidí, z nichž asi 16 tisíc odejde, šest tisíc ještě letos. S propouštěním dráhy už začaly.

Podle dřívějšího vyjádření šéfa odborů Jaromíra Duška železnice vyplácela peníze už propuštěným pracovníkům z vlastních zdrojů. Peníze ale měly brzy dojít. - více zde

Podle mluvčího Českých drah Milana Šimonovského připadá na mzdy asi polovina nákladů společnosti a počet zaměstnanců neodpovídá poptávce po železniční dopravě. To je podle něho neudržitelný vývoj.

České dráhy tak nadále vykazují ztrátu, a to navzdory tomu, že je stát loni oddlužil. Loni ztráta dosáhla téměř miliardy korun. V prvním čtvrtletí ale ztrátu meziročně snížil o 30 milionů na 45 milionů korun.

,