O zelené dotace na zateplení domů či na změnu vytápění je možné žádat od dubna 2009. Ilustrační foto

O zelené dotace na zateplení domů či na změnu vytápění je možné žádat od dubna 2009. Ilustrační foto | foto: Martin Stolař, MAFRA

Stát kvůli chybám v žádostech pozastavil zelené dotace pro paneláky

  • 14
Ministerstvo životní prostředí dočasně stoplo příjímání žádostí na dotace z programu Zelená úsporám pro panelové domy. Resort chce kvůli nedostatkům v žádostech prozkoumat jeho dosavadní průběh. Podpora pro nepanelové a rodinné domy pokračuje, na jejich financování se nic nemění.

Ministerstvo zdůvodňuje zastavení programu zjištěním nedostatků v projektové dokumentaci i v samotné investiční připravenosti projektů. Žádosti, které už resort přijal, budou vyřízeny.

Dosavadní průběh projektu projde analýzou, jejíž výsledky budou známy začátkem příštího roku a budou podkladem pro další otevření programu. "Příjímání dalších žádostí pro panelové domy bude možné se začátkem nové stavební sezony v roce 2011," uvedla Eva Veverková z tiskového odboru ministerstva.

Státní fond životního prostředí (SFŽP), který má rozdělování peněz na starosti, už dříve uvedl, že napoprvé vrací osmdesát procent žádostí. Většinou kvůli formálním chybám, ale zaznamenal i pokusy o podvod (více čtěte zde).

O zelené dotace na zateplení domů či změnu vytápění je možné žádat od dubna 2009. Program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů byl původně určen jen majitelům rodinných nebo bytových domů. Po pěti měsících od spuštění se rozšířil i na panelové domy.

Program Zelená úsporám je financován z příjmů z prodeje emisních povolenek. Dosud byly prodány povolenky za 18,2 miliardy korun, o dalších prodejích ministerstvo jedná. Podle původních odhadů by jejich prodej mohl vynést kolem 25 miliard.