Elektřina, vedení, dráty, stožár

Elektřina, vedení, dráty, stožár | foto: Profimedia.cz

Sponel si stěžuje na ČEZ u antimonopolního úřadu

  • 12
Spolek proti nemravným cenám elektřiny (Sponel) začal bojovat proti vysokým cenám elektřiny společnosti ČEZ. V těchto dnech podal podnět antimonopolnímu úřadu. Požaduje, aby vyšetřil, zda energetický gigant nezneužívá dominantního postavení na trhu. Podnět byl doručen také Evropské komisi.

"Antimonopolní úřad je poslední instancí, která nás jako spotřebitele ochrání před zneužíváním dominantního postavení ve spojení s nezákonnými dohodami, jehož jsme u společnosti ČEZ svědky na území České republiky," uvedl k podání podnětu mluvčí a spoluzakladatel Sponelu Jiří Chvojka.

Dodal, že Sponel chce především poukázat na to, že český trh s elektrickou energií není dosud liberalizovaný, tak jak požadovala EU, neboť koncovým zákazníkům – spotřebitelům – nepřinesla jeho současná liberalizace očekávaný výsledek, kterým jsou pochopitelně nižší ceny a kvalitnější služby.

Česko v cenách nepřevyšuje ostatní země
Šéf antimonopolního úřadu martin Pecina už dříve naznačil, že se touto otázkou sice hodlá zabývat, ale velký problém v ní nevidí. "Je třeba si uvědomit, že ÚOHS není cenovým orgánem, a nemůže tedy v tomto směru žádným způsobem zasáhnout," uvedl mluvčí úřadu Filip Vrána.

"Trh s elektrickou energií je v České republice plně liberalizován a svého dodavatele si může v současné době vybrat každý ze zákazníků, tedy i jednotlivé domácnosti. Pravdou také není, že by cena elektřiny v České republice převyšovala okolní země," dodal.