Síti prodejen Datart se spotřební elektronikou hrozí exekuce.

Síti prodejen Datart se spotřební elektronikou hrozí exekuce. | foto: Profimedia.cz

Společnosti Datart hrozí exekuce kvůli dluhu

  • 49
Prodejci s elektronikou Datart International, který má sítě obchodů v Česku, hrozí exekuce. Rozhodl o ní soud kvůli dluhu 53 milionů u firmy AXP Praha. K zabavování majetku ale zatím nedojde. Dluhy jsou totiž vzájemné a podle Datartu jim AXP Praha dluží ještě víc. Spor bude pokračovat u soudu.

Nařízení exekuce soudem potvrdil iDNES.cz generální ředitel Datartu Pavel Sláma. "Je to pravda, obvodní soud vydal nařízení na exekuci řádově 53 milionů korun," sdělil. Vykonatelnost nařízení soud ale odložil, protože společnost AXP Praha zároveň dluží peníze Datartu.

"Dluží nám podobnou sumu, řádově o něco vyšší, protože tam byly nenaplněné nějaké věci, které pro nás měli udělat," řekl Sláma. Datart proto podal odvolání.

Nyní bude soud rozhodovat o nárocích obou stran sporu. Vykonatelnost exekuce soud totiž odložil. 

Společnost AXP Praha měla pro Datart provést úpravu komerčního systému, práci ale podle Slámy nedodala ve sjednané lhůtě a čase, jak bylo domluveno. "Od smlouvy jsme proto odstoupili," dodal ředitel Datartu. Firma měla se zakázkou údajně osmnáct měsíců zpoždění.

V případě, že by soud uznal jen nároky AXP Praha, pro firmu Datart by to existenční problémy neznamenalo. "Padesát milionů korun není žádná malina, ale problémy to pro nás neznamená. Jsou to peníze, které vyděláme asi za třetinu roku," dodal Sláma.