Exekutoři mohou připravit člověka prakticky o všechno. Ilustrační foto

Exekutoři mohou připravit člověka prakticky o všechno. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Soudy loni nařídily čtvrt milionu exekucí

  • 9
Přes čtvrt milionu exekucí nařídily loni české soudy. Proti předchozímu roku je to nárůst o víc než sedmdesát procent. Přesné číslo se loni zastavilo na 270 480. Exekucí se totiž čím dál častěji využívá i pro vymáhání menších pohledávek.

"Typickými zákazníky soudních exekutorů se stali distributoři energií, vodárenství, telekomunikační operátoři, městské policie, zdravotní pojišťovny a dopravní podniky," řekl prezident Exekutorské komory Juraj Podkonický.

Celkem se loni podařilo dokončit 66 170 exekucí, o deset tisíc víc než v předchozím roce. Ne všechny případy se ale daří dovést do konce. Podle Podkonického tomu brání především právní situace v Česku, která vymahatelnost práva snižuje.

Úspěšnost vymáhání dluhů při exekucích se pohybuje u částek do 100 000 Kč okolo 50 až 60 procent. U nižších částek se zvyšuje, a naopak. Lidé prý postupně začínají chápat, že prodlužování exekuce jim nepomůže, protože ji prodražuje.

Nejčastější fintou dlužníků zůstává nepřebírání písemnosti, skrývání či odjezd do zahraničí. "Exekuce ale může probíhat i bez dlužníka," připomněl Podkonický.

Exekutoři mohou dlužníkům sebrat téměř veškerý majetek, včetně bytu či domu, obstavit účty, vybrat peníze ze stavebního spoření či penzijního připojištění, sebrat sociální dávky nebo důchod. Ponechat musejí lidem pouze hotovost do tisíce korun,  věci osobní potřeby, zdravotnické pomůcky, snubní prsteny a základní vybavení domácnosti.

, ,