Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: OKD

Sokolovská uhelná dostala rekordní pokutu 17 milionů za zakázané dohody

  • 2
Antimonopolní úřad potrestal Sokolovskou uhelnou. Za to, že uzavírala s odběrateli uhlí nedovolené dohody o zákazu vývozu a mohla tak poškodit hospodářskou soutěž, má zaplatit 17,3 milionu korun. Společnost se může proti rekordní pokutě ještě odvolat.

Firma se prohřešila v letech 1997 až 2007, kdy uzavírala a plnila nedovolené dohody o zákazu vývozu.

"Dohody mohly vést k narušení soutěže na trhu hnědouhelných briket, hnědého energetického uhlí a hnědého tříděného uhlí v České republice," řekl šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

Sokolovská uhelná se proti verdiktu patrně odvolá. "S udělením pokuty nesouhlasíme, po pečlivém seznámení s rozhodnutím využijeme veškeré možnosti k odvolání," řekl iDNES.cz vedoucí kanceláře generálního ředitele společnosti Josef Michalský.

Podle Rafaje vedly dohody k zúžení počtu odběratelů, kteří mohli zboží nakoupené od Sokolovské uhelné vyvážet. "Na základě dohod o zákazu vývozu byli distributoři zboží omezeni ve výběru konečného zákazníka, což mohlo vést ke snížení nabídky pro spotřebitele," vysvětluje Rafaj.

Rekordní pokuta 

Antimonopolní úřad neřeší podobné dohody o zákazu vývozu poprvé. Ve středu informoval o stejném provinění společnosti Karlovarské minerální vody. - čtěte Mattonka dostala pokutu 5 milionů za dohody zakazující vývoz minerálek

Stejné dohody prošetřovali úředníci také u několika pivovarských společností. V roce 2003 pak byla za podobné porušení (zákaz zpětného dovozu elektrické energie) sankcionována částkou 7,5 milionu korun společnost ČEZ.

Pokuta vyměřená Sokolovské uhelné je tak zatím v této oblasti nejvyšší v historii.

Dohody o zákazu vývozu považuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za závažné provinění. Stejně se na něj dívá i evropská legislativa.