Bohuslav Sobotka | foto: MF DNES

Sobotka navrhl na příští rok schodek 76,4 miliardy

  • 39

Deficit tak dosáhne 76,4 miliardy korun. Podle Vladimíra Pikory z Volksbank je sice dobrou zprávou, že se deficit snižuje, upozorňuje ale, že jde spíš o optickou úpravu. Pochybuje totiž o struktuře rozpočtu.

"Ta počítá s růstem příjmů o 3,1 procenta a výdajů o dvě procenta. To znamená, že za snížením deficitu nebude stát ozdravení veřejných financí, ale cyklický růst ekonomiky," říká Pikora a varuje, že až hospodářský růst zpomalí, nabobtná i deficit.

Největší zátěží pro státní kasu zůstanou sociální výdaje, především důchody, které stoupnou dokonce o šest procent. Další miliardy stát platí na dávkách v nezaměstnanosti, které zatím nedokázal zastavit ani klesající trend.

"Počet osob pobírajících dávky v nezaměstnanosti klesl ve srovnání s loňským rokem o pětinu, výdaje na dávky v nezaměstnanosti zůstaly prakticky stejné," uvedl analytik Patria Online David Marek, když komentoval vývoj letošního rozpočtu - více zde

Schodek by příští rok neměl přesáhnout 3,8 procenta HDP tak, aby splnil parametry, které mu nařizuje konvergenční program, uvedlo ministerstvo. Podíl na HDP je totiž jedním z kritérií, které musí Česká republika dodržet, aby mohla přijmout euro. Ministr financí s jeho přijetím počítá ke konci desetiletí.

Nejprve se ale deficit musí dostat pod tři procenta HDP. Ministr Bohuslav Sobotka se snaží podíl postupně snižovat a dříve zveřejněný plán počítá se splněním  podmínky v roce 2008. - více zde

Ministr poslal návrh vládě v pátek. Kabinet by ho měl projednat tuto středu. Kompletní návrh včetně výhledu na léta 2007 a 2008 pak ministři předloží ke schválení poslancům do konce září.

,