Loterijní firmy nemohou žádat vrácení DPH.

Loterijní firmy nemohou žádat vrácení DPH. | foto: Profimedia.cz

Sněmovna zamítla lidovecký návrh úlevy z DPH Sazce

  • 6
Sazka může zapomenout na zhruba čtvrt miliardy korun, které mohla získávat z DPH. Sněmovna totiž zamítla návrh lidovecké poslankyně Michaely Šojdrové, podle něhož mohly loterijní firmy žádat o vrácení DPH.

Poslankyně chtěla docílit toho, aby i společnost Sazka mohla odpočet DPH uplatňovat, a získat tak asi 200 až 250 milionů korun. Peníze měly jít sportovním svazům a sdružením.

Pro přijetí možnosti, aby loterijní společnosti mohly odpočet DPH uplatňovat, hlasovalo 54 ze 149 přítomných poslanců. Vedle lidovců byli pro jen jednotliví poslanci napříč politickým spektrem.

Ministerstvo financí tvrdí, že loterijní společnosti nemají nárok na odpočet DPH zaplacené na vstupu, tedy při nakupování zboží a služeb. Zákon o DPH byl sice novelizován, ale ne do podoby, která loterijním společnostem do roku 2004 přinášela výhody.

Sazka splácí drahou multifunkční halu Sazka Arena a není schopna dostát svým závazkům vůči sportovním svazům. Ročně by jim měla odvést zhruba miliardu korun, místo toho jim za loňský rok zaplatila tři čtvrtiny z této částky.

Vedení loterijní společnosti ale odmítá, že by za problémy stála hala v Praze a propad vysvětluje právě změnou zákona o dani z přidané hodnoty, od níž byly loterijní společnosti před rokem 2005 osvobozeny.

,