Sněmovna posvětila propouštění celníků

  • 3
Sněmovna schválila zákony související s rušením některých celních úřadů a propouštěním celníků po vstupu do EU. Část propuštěných by měly přijmout jiné úřady. Celní správa naopak dostane pravomoce, které dosud neměla.

Vláda plánuje snížit počet celních úřadů z 91 na 54 a propustit 2350 ze zhruba 9440 celníků. Část propuštěných by měly přijmout jiné úřady.

Zhruba osmdesát procent propouštěných celníků by mohlo odejít ke konci letošního roku, ostatní v roce 2005. Zákon ještě musí projednat Senát a podepsat prezident.

Vláda počítá s tím, že část propuštěných celníků přijmou jiné úřady, například finanční policie či Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Celním úřadům připadne podle vládního návrhu například kompletní správa spotřebních daní, včetně nového systému daňových skladů. Dosud spravovaly spotřební daně pouze při dovozu zboží a u tabákových výrobků.

Celníci budou dohlížet na chemické zbraně
Na celní správu nejspíš přejde i řada dalších pravomocí, které již nebudou vykonávat pouze na hranicích, ale i uvnitř země.

Celníci budou mít dozor nad nelegálním zaměstnáváním cizinců a připadne jim i kontrola dálničních poplatků. Budou také sledovat pohyb radioaktivních látek a odpadu, pohyb bakteriologických, biologických, toxinových a chemických zbraní.