Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Sněmovna podpořila návrh ČSSD na snížení spotřební daně z benzinu

  • 276
Poslanci ČSSD slaví malé vítězství. I přes odpor koalice jim v prvním čtení prošel návrh na snížení spotřební daně u pohonných hmot. Daň by měla klesnout o 2,50 Kč na litr u benzinu a o dvě koruny u nafty. ČSSD věří, že díky tomu klesnou ceny.

Vyhráno ale zatím nemají. Návrh čekají ještě dvě čtení a rozhodující bude to závěrečné.

Stínový ministr průmyslu ČSSD a jeden z předkladatelů Milan Urban předpokládá, že snížením daně klesnou ceny pohonných hmot, tedy i zboží, které podle něj používají všichni. Tvrdí, že tuzemské sazby daně jsou mnohem vyšší, než k jakým se Česko zavázalo Evropské unii.

Koalice je ale proti. Premiér Mirek Topolánek (ODS) návrh označil za hloupý, ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) za škodlivý, a to nejen jeho dopady pro státní rozpočet. "Tento návrh je škodlivý celým svým přístupem," uvedl.

Navíc podle něj není jisté, zda by se opatření pro konečné spotřebitele skutečně projevilo. O konečných cenách pohonných hmot totiž stejně rozhodují čerpací stanice. Pokud by zvýšily své marže, z nižší daně by lidé nic neměli.

Další problém by to znamenalo pro státní rozpočet, který by podle poslance a daňového experta Michala Doktora přišel zhruba o 18 miliard korun. Urban ale argumentoval tím, že stát díky růstu cen stejně vybral mnohem víc peněz na dani z přidané hodnoty.

S výsledkem hlasování byl Urban spokojen. "Je to úspěch, že návrh na snížení cen benzinu a nafty dnes nebyl zamítnut, že je možné o tom jednat," citovala Urbana ČTK. Podle něj má návrh skutečně šanci, aby ve Sněmovně prošel.