Slavné firmy se spojují, vzniká sklářský gigant

Nový sklářský a bižuterní gigant vzniká na Jablonecku. Dříve samostatné podniky postupně ovládla společnost Ornela. Ta je chce spojit v jednu silnou firmu Jablonex Group. Pod ní bude patřit například Ornela, Železnobrodské sklo či Bižuterie Česká mincovna.

Sdružení bižuterních a sklářských výrobců bude zaměstnávat 3500 zaměstnanců a ročně prodá zboží za více než tři miliardy korun. Po Preciose tak bude nejsilnějším hráčem v kraji v oboru.

"Hlavním cílem spojení je posílit pozici našich firem na světových trzích a zvýšit jejich konkurenceschopnost," vysvětlil místopředseda představenstva Miloslav Jotov. "Budeme mít například jednotný marketing," dodal Jotov.

Co bude znamenat sloučení firem pro více jak tři tisícovky zaměstnanců? Podle vedení zatím nemusí mít obavy, žádné velké propouštění nechystá. "Nemáme nahlášené žádné propouštění ani nábor lidí," potvrdil Michal Holý z jabloneckého úřadu práce.

Spojení do silné skupiny naopak může lidi před ztrátou zaměstnání uchránit: firma tak může lépe čelit levnější asijské konkurenci. Malí výrobci bižuterie na Jablonecku, kteří jsou na závodech nově vzniklé skupiny částečně závislí, věří, že firma dodrží stávající dohody. "Jinak v tom nevidíme nebezpečí," podotkl Jaroslav Hons z Cechu jabloneckých výrobců.

Podle některých lidí pohybujících se v oboru je fúze přípravou pro prodej celé skupiny velkému investorovi. To však Jotov odmítl. Podobně se vyjádřil i zástupce společnosti Swarovski, která v Ornele vlastní menšinový podíl a je největším konkurentem Preciosy.

Vznikne skupina Jablonex Group
Ornela skupuje sklárny na Jablonecku už několik let, její poslední akvizicí byla Bižuterie Česká mincovna. Ta po právní stránce už přestala existovat, vyrábí ale dál. Podobný osud čeká další společnosti, které nyní Ornela pohltí. Všechny ochranné známky ale nadále zůstanou.

Nová skupina ponese název Jablonex Group, především kvůli světové známosti Jablonexu. Záměr musí potvrdit ještě valná hromada společnosti.

Spojením vznikne jedna z nejsilnějších skupin v oboru v České republice. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ji ale již nebude posuzovat, protože se před rokem zabýval splynutím Ornely a Bižuterie České mincovny. Nová skupina totiž na domácí trh dodává minimálně, 98 % výroby vyváží.

Ještě nedávno měla majetkové podíly ve skupině také liberecká sklářská společnost Preciosa. Podle mluvčího Radomíra Matyáše však mezi firmami došlo k vypořádání.
"Neuvažujeme o tom, že bychom se se skupinou jabloneckých firem spojili," řekl i Jotov, podle kterého je Preciosa zcela samostatná, ať už po stránce výroby, nebo pokud jde o odbyt v zahraničí.