Pšenice, která roste v Moravskoslezském kraji.

Pšenice, která roste v Moravskoslezském kraji. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Bude méně obilí, ale víc řepky, ukazují první odhady. Ještě však promluví počasí

  • 14
Sklizeň základních obilovin letos ve srovnání s loňskou nadprůměrnou úrodou klesne o dvanáctinu, naopak řepky by mělo být o pět procent víc. Vyplývá to z prvního odhadu sklizně, který v úterý zveřejnil Český statistický úřad. Ten údaje o sklizni během léta ještě několikrát zpřesní, a to zejména s ohledem na počasí.

Sklizeň základních obilovin letos klesne o 8,1 procenta na 6,955 milionu tun. Snížit by se měla úroda pšenice, ječmene, ovsa i žita. Řepky by měli zemědělci sklidit 1,223 milionu tun, což je proti loňsku nárůst o 4,9 procenta.

„Podle prvních odhadů zemědělci očekávají meziročně nižší úrodu základních obilovin. Nicméně letošní žně ještě nezačaly a odhady se v průběhu sklizně budou dále upřesňovat. Finální výsledky budou nakonec, jako každý rok, do značné míry záviset také na dalším vývoji počasí,“ upozornil šéf příslušného statistického odboru Radek Matějka.

Odhad úrody všech druhů základních obilovin je meziročně nižší, především kvůli poklesu hektarového výnosu.

Osevní plochy řepky se letos rozšířily o 10,5 procenta na 380 tisíc hektarů. I při nižším hektarovém výnosu, který je o více než pět procent nižší, se naopak o skoro pět procent meziročně sklidí řepky víc.

Sklizeň ovoce bude nejnižší za šest let. Ubyly sady, nepřálo ani počasí

„Ve srovnání s loňským rokem se významně rozšířila osevní plocha řepky. I při meziročně slabším hektarovém výnosu je tak odhad sklizně řepky zatím o pět procent vyšší,“ uvedla Dagmar Lhotská z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví.

Zemědělci v letošním roce obhospodařují 3 534 tisíc hektarů zemědělské půdy, což je o čtyři tisíce více než v loňském roce. Osevní plocha se zmenšila nicméně o 1,6 procenta. Po zařazení neprodukčních ploch se významně rozšířila plocha úhoru na pětinásobek. Trvalé travní porosty se letos zmenšily o 3,4 procenta. Plochy vinic a chmelnic se udržely ve stejné velikosti. Ovocné sady zabírají o pětinu méně půdy. Čtyři nejpěstovanější plodiny, pšenice, řepka, ječmen a kukuřice, pokrývají téměř tři čtvrtiny celkové osevní plochy, a to 74,8 procenta.