Na severu Čech jsou pro větrné elektrárny vhodné podmínky.

Na severu Čech jsou pro větrné elektrárny vhodné podmínky. | foto: Profimedia.cz

Sever Čech láká firmy k výstavbě větrných elektráren

  • 47
Kopce severních Čech lákají k výstavbě větrných elektráren. Nová Ves v Horách nedaleko Litvínova se už příští rok může stát obcí s největším počtem větrných elektráren v kraji. Pro obce jsou větrné elektrárny zajímavým zdrojem financí do rozpočtu.

Poblíž Nové Vsi v Horách by se dvě nové větrné elektrárny mohly začít stavět už za rok. Záměr stavby předložila k posouzení jejího vlivu na životní prostředí firma Resec z Jindřichovic pod Smrkem.

Firma částečně vlastněná jindřichovickým starostou Petrem Pávkem chce v osadě Lesná postavit dvě větrné elektrárny, každou o výkonu dvou megawattů.

"Budou to o generaci novější stroje, než ty, které máme tady v Jindřichovicích," vysvětluje jednatel firmy Ivo Věrčina. Na 86 metrů vysokých tubusech by se měly otáčet vrtule o průměru sedmdesát metrů. Celková výška elektráren tak dosáhne 121,5 metru.

Obec o čtyřech stech obyvatelích už se stavbou předběžně souhlasila. Větrné elektrárny v okolí totiž její vedení bere jako obchod. "Požadujeme deset tisíc korun měsíčně za každou vrtuli. Ty peníze nám pomáhají už teď," říká starostka Nové Vsi Jana Dvořáková.

Zatím fungují v obci dvě větrné elektrárny. Pokud se ale uskuteční všechny připravované projekty, mělo by jich v okolí na konci příštího roku stát celkem devět.

Obec s největším větrným parkem v kraji by za ně dostávala necelých jedenáct milionů korun ročně. To je podstatně více, než činí její současný rozpočet. Nedaleko Nové Vsi v Horách se navíc připravuje projekt na stavbu dalších osmnácti větrných elektráren. Termíny staveb tam ale ještě nejsou úplně jasné.