Hotel, pokoj - Hotel, postel - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Senát vrátil DPH v hotelech a jazykovkách poslancům

O tom, jak vysoká DPH se bude platit v hotelech či penzionech znovu rozhodnou poslanci. Senát Sněmovně vrátil návrh zákona o finančních konglomerátech, který ponechává ubytovací služby v nižší, tedy pětiprocentní sazbě daně. Součástí zákona je i zákaz prodeje pod cenou či osvobození jazykových škol od DPH.

Podle současného znění zákona se měly ubytovací služby od ledna přesunout do devatenáctiprocentní sazby.

To se ovšem nelíbilo zejména občanským demokratům, kteří prosazovali trvale nižší sazbu pro hotely už v říjnu 2004. Koaliční poslanci ale tehdy rozhodli jinak. Nakonec  nižší daň pro hotely podpořil i premiér Paroubek (více zde) a ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.

"Nižší sazba DPH přispěje k nárůstu návštěvnosti České republiky. Evropská unie sazby daně u ubytovacích služeb nevyžaduje, jejím zvýšením by hoteliéři platili jednu z nejvyšších daní v Evropě," komentoval už dříve Martínek.

Zákon by měl navíc zcela osvobodit od platby DPH jazykové školy či univerzity třetího věku.

Konec piva za 2 Kč?
K samotné změně sazby senátoři výhrady neměli. Vadily jim ale další věci, které jsou součástí zákona o finančních konglomerátech, a to například podmínky vyvlastňování drobných akcionářů. Zmiňovaný zákon obsahuje i další diskutovaný zákon, který prošel Sněmovnou - a sice novelu zákona o cenách.

Podle této novely by prodávající nesměl zneužívat hospodářského postavení a prodávat za cenu nižší než výrobní náklady. To by prakticky znamenalo, že by z českých prodejen zmizely limonády či pivo za dvě koruny. Návrh do zákona prosadil poslanec ČSSD Zdeněk Skopal. - více zde

Že se zákon zřejmě v Senátu zadrhne, se čekalo, protože v horní komoře má převahu ODS. Sociální demokraté se ale proti prodeji pod cenou pojistili.

Ministerstvo financí totiž chystá podobný zákaz, jaký navrhuje poslanec Skopal. Při nejpřísnějším výkladu by jeho zavedení znamenalo nejen konec levných limonád, ale třeba i mobilů za korunu či nízkých zaváděcích cen na nové autobusové linky. - více zde

,