Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Šéfové nesmějí hřešit, jejich skandály by velké firmy stály miliardy

  • 12
Petr Šmída je jedním z nejvýše postavených českých bankéřů v zahraničí, který působí ve vedení ruské Alfa Bank. V rozhovoru pro MF DNES popisuje své zkušenosti při zavádění amerických pravidel chování v české pobočce banky GE.

Americké firmy jsou údajně nejtvrdší, co se nastavování pravidel chování týče. Vy jste v rámci šéfování v bance GE proslul jako zastánce tohoto přístupu v Česku. Proč zrovna americké firmy jsou takové?
Vždy to závisí hodně na lídrovi, jak k tomu přistupuje. Jack Welch, dlouholetý šéf GE, byl právě takový. Jeho motto bylo "nejdůležitější je vždy udělat správnou věc". Nemůžete mít rating AAA a každou chvíli skandál. Když ztratíte jedno áčko, tak na ceně peněz, které si půjčujete, vás takové výstřelky stojí miliardy. Nejde o vzletné hodnoty z principu, firma je definuje ze svých byznys zájmů. Proto bych neřekl, že je to o tom, že firma je z USA. Spíše je to dáno tím, že firma je velká, nadnárodní a veřejně obchodovaná.

Do jaké míry jsou takové věci přesně definované v závazných kodexech?
VGE jsme měli velmi konkrétní kodex. To vychází právě z rozdílu mezi námi a USA. V Česku máme na záchodech v letadle nápis "kouření se trestá", zatímco v USA je napsáno "za kouření na záchodě pokuta 1 000 dolarů", typově. To se odráží i v nastavení pravidel uvnitř firem. Je tam třeba přesně popsáno, co je konflikt zájmů včetně příkladů. Lidé si je přečtou a podepíší. Jednou za rok mají půldenní trénink na kontrolu, že jim rozumějí.

Ale jak taková pravidla mohou vstupovat do soukromého života manažerů?
V GE platilo, že byste se měl chovat tak, aby nevzniklo ani podezření, že se jimi neřídíte. Když to přeženu, nemůžete si o víkendu strčit kroužek do nosu a v pondělí se coby vysoký manažer banky tvářit jako že nic. Vždy to totiž přináší otázku, jak vaše volby ve volnu mohou souviset s pracovním výkonem. To není nikde psáno, firma vám nemůže předepisovat chování v soukromí. Ale je-li vaše chování a kultura společnosti v rozporu, firma vás přirozeně vyloučí.

Slyšel jsem o historce právě v GE Money Bank. Několik vysoce postavených bankéřů se někde opilo a pak se jeden snad svlékl do naha. Následovala jeho výpověď.
Ano, bylo to tak. Firma také vytváří možnosti, jak si lidé mohou stěžovat na chování kolegů, o kterém si myslí, že není v souladu s firemními pravidly. Na jejich výstup upozornil zaměstnanec a celý případ následně řešil firemní ombudsman. Ten vyhodnotil, že je to mimo naše zásady. Nedávno jsem se s tím člověkem potkal a on to podle mne uznal.

Vzpomínáte si na další případ, kdy se projevila přímost pravidel v americké bance?
Také si vzpomínám, jak Jack Welch vyhodil jednoho vrcholového manažera, který měl výborné výsledky. Měl ale problém chovat se s respektem při mezilidském jednání, nebyl to týmový hráč. A proto ho Welch přede všemi vyhodil.

Je běžné, že etické kodexy jsou jiné pro manažery a jiné pro běžné zaměstnance?
Jsou stejné. Z logiky věci se od manažerů tvrději vyžaduje dodržování pravidel a hodnot než od ostatních. Manažer je ten, který vede lidi, musí jít příkladem.

Co říkáte na případ manažera z Prazdroje? Vyšetřování není u konce, ale jak byste se k jeho případu postavil vy?
Ve firmě se přece nezabýváme soudnictvím. To znamená, že my nejsme povinni znát všechna fakta o případu. A proto je tam princip, který říká, že jste povinen se chovat tak, aby nevzniklo ani podezření, že jste se dopustil nepřípustného jednání. A v tomto případě existuje velmi silné podezření.

Vy byste ho vyhodil?
Zvažoval bych to.