V prosinci se schodek rozpočtu ještě zhorší.

V prosinci se schodek rozpočtu ještě zhorší. | foto: MF DNES

Schodek rozpočtu koncem roku nabobtnal

  • 23
Schodek státního rozpočtu ke konci listopadu nabral už 30,9 miliardy korun. To je proti loňsku o 31,1 miliardy korun horší výsledek. Na celý letošní rok původně poslanci schválili deficit 74,4 miliardy, poslední odhady ale předpokládají propad 89,6 miliardy korun.

Podle ministerstva financí lze v prosinci očekávat zhoršení schodku kvůli tradičně rostoucím výdajům ke konci roku. Jde především o kapitálové výdaje, vyšší výdaje na důchody a předčasnou úhradu státních záruk ve prospěch ČNB.

Stát od ledna do listopadu vykázal příjmy 821,2 miliardy korun, což je o 51,4 miliardy korun více než před rokem. Z toho daňové příjmy představují 414,9 miliardy korun.

Stát vybral méně, než očekával, u daně z příjmů občanů. Inkaso daně z příjmů fyzických osob meziročně pokleslo o 3,6 procenta na 80,6 miliardy korun. Stát přitom počítal s poklesem o 2,6 procenta. Snížil se i výběr daní od firem.

Naopak pozitivně plnění daňových příjmů ovlivnilo inkaso spotřební daně. Na
spotřebních daních stát vybral za 11 měsíců 102,9 miliardy korun.

Celkové výdaje státu stouply meziročně o 82,6 miliardy korun na 852,1 miliardy korun. Na sociální dávky stát vynaložil 324,4 miliardy korun. Nadprůměrné čerpání peněz vykázaly fondy sociálního a zdravotního pojištění.

To ovlivnily dvě mimořádné předsunuté platby ve prospěch Všeobecné zdravotní pojišťovny v celkové výši 5,5 miliardy korun.

,