Ve sběrnách končí často i ukradené kovy. A tak někdy zloději okrádají zloděje (ilustrační foto).

Ve sběrnách končí často i ukradené kovy. A tak někdy zloději okrádají zloděje (ilustrační foto). | foto: Karel Pešek, MAFRA

Jedete se železem do sběrny? V Libereckém kraji vás ošidí každá druhá

  • 7
Skoro každá druhá výkupna kovů v Libereckém kraji šidí - alespoň podle prověrek, které v uplynulých měsících udělala Česká obchodní inspekce. Šest ze třinácti kontrolovaných sběren se dopustilo při výkupu chyb. Pravidelní zákazníci potvrzují, že nepoctivci šidí hlavně chudé lidi s nízkým vzděláním.

"Sběrny druhotných surovin patří mezi provozovny, kde se problémy s nepoctivostí vyskytují dlouhodobě," řekla zástupkyně ředitele inspekce v severních Čechách Marcela Kohoutková.

Podle ní je špatný výsledek skoro u poloviny kontrol opravdu mnoho - víc než bývá obvyklé ve většině jiných oblastí. Její slova potvrzuje muž z Liberce.

"Loni jsem uklízel doma a celý zašpiněný jsem odvezl do sběrny kárku se železem," svěřil se. "Nějaký chlápek mi řekl, ať ho vyklopím do rohu. Ptám se: A co kdybychom to zvážili? Odpověď zněla: Mám to v oku, jestli se vám to nelíbí, můžete jet jinam."

Na pár kilech kovu vydělají nepoctivci desítky korun

Inspekce rozdala ve sběrnách s nekalými praktikami pokuty kolem deseti tisíc korun. A co tam majitelé nebo zaměstnanci spáchali? Zaměnili například čistý hliník za hliník horší kvality.

Zákazníci v takových případech dostanou méně peněz, než by měli.
Inspektoři rovněž zjistili, že v některých sběrnách šidí na hmotnosti odevzdaných druhotných surovin.

Pokud člověk přiveze menší množství kovu, personál ho někdy hodí na velkou váhu. Tam není přesně vidět, jestli na ní leží pět, pět a půl nebo šest kilogramů. Rozdíly mezi skutečnou cenou a vyplacenou cenou činily při kontrolách i třicet korun.