ČNB, Česká národní banka

ČNB, Česká národní banka - ČNB, Česká národní banka

S přijetím eura ubudou ČNB dva bankéři

  • 3
Nikdo neví, kdy to bude, ale jedno už je jasné. Až vyměníme koruny za eura, sníží Česká národní banka počet svých bankéřů z nynějších sedmi na pět.

Se snížením počtu členů bankovní rady počítá nový zákon o ČNB, který má odloženou platnost až do okamžiku, kdy se v Česku začne platit eurem. Pro vládu už je připraveno jeho přesné znění.

Důvodem pro snížení počtu bankéřů je, že po přijetí eura už nebude centrální banka rozhodovat o úrocích, a tedy jí ubude práce.

"S jistou mírou nadsázky by se dalo říci, že návrh samotné ČNB na zrušení dvou míst v její bankovní radě popírá Parkinsonovy zákony o státních institucích, které se mohou pouze rozrůstat"“ říká k tomu Mojmír Hampl, který od března v ČNB povýší na viceguvernéra.

Změna však nebude nijak razantní – dva bankéři k určitému datu o práci nepřijdou. Jejich šestileté funkční období doběhne a místa už nebudou znovu obsazena. Odhadovat, komu zůstane černý Petr, dnes nejde, protože není ani stanoven termín přijetí eura. Dříve než v roce 2012 to však Česko nestihne.

S eurem přijde pro centrální bankéře i jedna příjemnější změna. Bankovní rada totiž bude složená jen z guvernéra a čtyř viceguvernérů. Dnes jsou viceguvernéři jen dva. Ti jsou lépe placení, mají o pětinu vyšší hrubé mzdy než zbylí členové.

"Důvodem je snížení počtu členů bankovní rady a nové závazky guvernéra v Evropské centrální bance, které zvýší potřebu vzájemné zastupitelnosti," říká Hampl s tím, že řadový člen často zastupovat nemůže.