S platebními kartami se v cizině vyplatí nakupovat, výběr z bankomatu je dražší

- Jet na zahraniční dovolenou s peněženkou plnou bankovek, cestovních šeků, nebo jednou platební kartou? Toť otázka. Zástupci cestovních kanceláří i bank radí: vezměte s sebou od každého něco. Drobné na limonádu, zmrzlinu či WC, zbytek v šecích. Nejlépe se cestuje s kartou, její používání je však v porovnání s hotovými penězi nebo šeky dražší. Za to poskytuje nejvyšší komfort a bezpečí, lze s ní přímo platit v obchodech, restauracích, hotelích. Bankomatů v turisticky vyhledávaných místech je dostatek.
Turista by si měl před cestou zkusit naplánov at, jak bude o dov olené s penězi hospodařit. Jeden výběr ze zahraničního bankomatu přijde obvykle na osmdesát až dvě stě korun plus půl až jedno procento z vybírané částky navíc. Například při výběru sta německých marek zaplatí majitel karty Maestro, kterou vydala Česká spořitelna, navíc 110 korun. S kartou Maestro od Komerční banky dá za stejnou transakci stokorunu.

Výhodnější je peníze nevybírat z bankomatu, ale přímo s kartou platit v obchodě. V případě jmenované karty Maestro si banky žádný poplatek nestrhnou. »Zdarma« lze nakupov at například i kartou VISA Classic či EC/MC Standard od Investiční a Poštovní banky . Pro dokreslení, pokud bude turista měnit sto marek například na peseta ve směnárně s jednoprocetní provizí, bude ho transakce stát navíc dvacet korun.

Za šek stejné hodnoty dá zhruba čtyřicet korun - procento si strhla banka, která šek vydala, provizi si odečte i směnárna. Před letní sezonou finanční ústavy obvykle přicházejí s rozšířenou nabídkou doplňko vých služeb k platebním kartám. Lze tak například získat cestovní pojištění. Inv estiční a Poštovní banka nabízí svým klientům za příplatek tři sta až 2200 korun pojistku pro držitele karty i celou rodinu.

K úrazovému a cestovnímu pojištění, které je v ceně (900 korun) karty VISA Classic vydávané Živnostenskou bankou, lze přikoupit za 600 korun měsíčně volitelné pojištění zahraniční cesty trvající déle než devadesát dnů. U Československé obchodní banky je možné získat sezonní kartu, například VISA Elektron a Maestro na tři měsíce.