ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Nižší plat, nebo stěhování. Česká pobočka Ryanair nově bude pod Poláky

  • 87
Česká pobočka nízkonákladové aerolinky Ryanair se nově přesouvá pod polskou centrálu. To pro český personál znamená nižší hodinovou mzdu a právní obtíže. Manažeři však na personál tlačí, aby nové smlouvy podepsal co nejdříve – jako alternativu jim nabídli stěhování do zahraničí nebo vyhazov.

O změně se zaměstnanci české pobočky Ryanair dozvěděli v půlce září. „Řekli nám, že máme tu zatím neexistující smlouvu podepsat, jinak prý máme dát výpověď,“ uvedla pro Lidové noviny, které o situaci informovaly, jedna z letušek firmy. Pokud by ale zaměstnanci výpověď podali, nemají nárok na odstupné.

Jedinou další možností je pro české zaměstnance Ryanairu stěhování. Současnou smlouvu totiž uzavřeli s irskou centrálou dopravce, a vedení jim tak „nabídlo“ povinný transfer do Londýna, Bruselu, nebo Dublinu. Tamní letiště má totiž na starosti právě irská centrála.

Podpis smlouvy s polskou centrálou je však pro mnohé značně problematický. Přestože je v Polsku základní plat (například) letušek Ryanairu stejný, hodinová mzda je menší o jedno euro (místo zhruba 180 korun by české letušky braly nově asi 154 korun na hodinu). 

Porušování zákona

Pro polskou centrálu navíc personál pracuje na živnostenský list. Takzvaný švarcsystém je přitom v České republice zakázaný. Český personál Ryanairu by tak byl nucen porušovat zákon, informují Lidové noviny. I proto mnozí s podpisem otáleli i poté, co se jim s Poláky podařilo vyjednat navýšení základní složky platu.

Vedení firmy však zjevně chce situaci vyřešit co nejrychleji. „Pokud se rozhodnete nepřijmout nabízenou pracovní nabídku a nepošlete naskenovanou kopii vašeho pracovního kontraktu do 27. září, budete dle stávajícího pracovního poměru přeřazeni nebo propuštěni,“ sdělilo zaměstnancům ve čtvrtek 26. září.

Podle zdrojů Lidových novin polské vedení zaměstnancům české pobočky sdělilo, že pokud se změnou smlouvy nesouhlasí, nahradí je na jejich pracovní pozici jiní zaměstnanci. Ti většinou pochází právě z Polska. Většina českých zaměstnanců tak na nové smlouvy pravděpodobně přistoupí. „Bojí se,“ řekla Lidovým novinám jedna z letušek.