Růst hypoték se zdá být nekonečný

  • 1
Pokles úrokových sazeb a nabídka nových služeb pomáhají přiživovat zájem o hypoteční úvěry. Největší domácí banky shodně hlásí výrazný nárůst zájmu o hypotéky, ve srovnání s loňskem poskytly o desítky procent více úvěrů, růst by měl navíc pokračovat i ve druhém pololetí.

Českomoravská hypoteční banka, která je na českém trhu největší, meziročně poskytla o 64 procent úvěrů více. Podle člena jejího představenstva Jana Sadila jsou hlavním tahounem růstu nízké úrokové sazby a případným dalším pozitivním faktorem bude státní podpora hypoték pro mladé na koupi starších nemovitostí.

"Očekáváme, že v druhé polovině roku se zájem o hypotéky ještě zvýší," potvrdil rovněž vedoucí hypotečního oddělení GE Capital Bank Libor Ostatek. Kromě zavedení státní podpory na staré bydlení k tomu podle něj může paradoxně přispět i reálná možnost zániku státní podpory na nové bydlení. "Zájemci o nové bydlení se tedy budou snažit získat hypotéku ještě letos," vysvětlil.

Během prvních šesti měsíců letošního roku poskytla GE Capital Bank 772 hypoték v objemu 745 milionů korun, což je proti loňsku o 55 procent více.

Nárůst předpokládá rovněž Raiffeisenbank, která chce za celý rok poskytnout 645 úvěrů za 647 milionů korun.

Podrobné informace o hypotékách najdete ZDE

Banky v posledních měsících výrazně snížily úrokové sazby, které teď pohybují již kolem šesti procent, tedy na úrovních běžných v Evropské unii. Naposledy tento týden snížila sazbu u programu Top Bydlení Česká spořitelna, kde lze úvěr získat za 5,9 procenta.

V posledních měsících výrazně snížily úrokové sazby i ostatní banky. Hypoteční banky se shodují, že už nebude následovat další výrazný pokles úrokových sazeb, které se dostaly na úrovně běžné v Evropské unii. Konkurovat si chtějí dalšími službami zpřístupňujícími úvěry a zjednodušujícími celý proces.

Například Raiffeisenbank nedávno představila splácení hypotéky prostřednictvím životního pojištění. GE Capital Bank nabízí expresní čerpání úvěru a hypotéku bez ověřování příjmů, ČMHB progresivní splácení úvěru.

Dosud poslední novinkou je poskytnutí úvěru na plnou výši nemovitosti, kterou představila Českomoravská hypoteční banka. "Zájem o nové produkty, především

,