Ruské boháče rozhořčil seznam s jejich jmény

  • 2
Všichni ruští miliardáři, kteří si ve čtvrtek otevřeli ruskou verzi časopisu Forbes, našli na stránkách své jméno. To je ale velmi rozhořčilo. Jedněm vadil samotný fakt, že se na seznamech objevili. Druzí se zase rozhořčovali, že uvedené cifry neodpovídají skutečnosti.

"To si tedy vybrali dobu a místo. Diskuse o osobním bohatství v naši zemi mi pouze zvyšuje krevní tlak. Podobné seznamy dělají z podnikatelů terč pro orgány činné v trestním řízení," citoval deník Vedomosti nejmenovaného miliardáře.

Podnikatel Bors Berezovskij, jehož majetek Forbes odhaduje na 620 milionů dolarů, se ovšem pohoršuje, že částka je příliš nízká.

"V polovině 90. let Forbes odhadoval můj majetek na tři miliardy dolarů. Buď jsem utratil 2,5 miliardy, nebo jsou tyto odhady nekorektní," uvedl.

Podle "zlaté stovky", kterou časopis uveřejnil, je v Rusku 36 miliardářů, dalších 64 vlastní stovky milionů dolarů.

Nejvíc má na kontech bývalý šéf ropné společnosti Jukos Michail Chodorovskij. Podle Forbesu vlastní přes 15 miliard dolarů.Ten si ovšem bohatství příliš neužívá, protože je od loňského října ve vězení. - více zde

Nejchudším mezi nejbohatšími je někdejší manažer společnosti Lukoil Ralif Safin. Vlastní "pouhých" 210 milionů dolarů.

Na seznamu miliardářů se poprvé ocitla žena. Majitelka stavební společnosti Inteko Jelena Baturinová, která je manželkou moskevského starosty Jurije Lužkova, prý vlastní 1,1 miliardy dolarů.