Ruská vodka se bojí světové konkurence

Ruské lihovary se bojí, že po plánovaném letošním začlenění země do Světové obchodní organizace převáží na trhu s vodkou výrobky zahraniční provenience. Až dosud chránila ruská vláda místní výrobce před konkurencí vysokými dovozními a celními přirážkami.

Toto omezení by však se vstupem Ruska do Světové obchodní organizace mělo zmizet.

"Západní výrobci vodky mají v současné době problémy s prosperitou na vlastních trzích. Až padnou ochranné bariéry, posílí svůj zájem o pozice v Rusku," citovala agentura DPA generálního ředitele petrohradské společnosti Ladoga Venjamina Grabara.

Podle názoru expertů by se ale elitní ruské lihovarnické firmy měly zaměřit v boji o zákazníka především na kvalitu výrobků.

Vodka je pro Rusy nápoj téměř svatý. V Rusku se prý ujala zejména proto, že na většině jeho území se nedaří vínu, zatímco v dostatečném množství jsou obiloviny, bylinky, bobule a med. V roce 1902 slavný ruský chemik Dmitrij Mendělejev přišel na "ideální poměr" lihu a vody na úrovni 40 stupňů, ruská říše si dala objev patentovat a vodka se stala součástí běžného stolování. více ZDE

Zlaté časy vodka prožívala hlavně v sovětském období. Alkoholismus, který postihl značnou část populace, jí ale velkou slávu nepřinesl.

Dnešní ruský trh je zaplaven stovkami druhů vodky. I lihoví bossové ovšem přiznávají, že kvalitě z dob carského Ruska se vyrovná jen málokterý z nich. Ruská tradice přitom spočívala v pití vodky kvalitní. Jak praví historické dokumenty, car Petr I. dokázal vypít až sedm litrů vodky denně a trestal každého, kdo se mu nevyrovnal.