Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Rozpočet skončil v lednu přebytkem 13 miliard

  • 25
Státní rozpočet skončil v lednu přebytkem 13,1 miliardy korun. Výsledek je výrazně lepší než před rokem, kdy bylo ve státní kase o 12,6 miliardy méně. Do Česka totiž přiteklo více peněz z EU.

Celkové příjmy rozpočtu v lednu stouply meziročně o 12,6 miliardy na 97,6 miliardy korun, zejména díky nepřímým daním.

Stát vybral o čtvrtinu více na spotřební dani, která od ledna vzrostla v rámci úsporných opatření vlády. Rozpočet přitom počítal, že výběr stoupne pouze o necelých 14 procent. Na DPH, které se od ledna také zvýšilo, stát vybral 28,5 miliardy korun, meziročně o 3,3 procenta více.

O 300 milionů méně naopak stát vybral na daních z příjmů firem, které měly podle plánů přinést proti loňsku až 20 procent navíc. "Inkaso daně z příjmu právnických osob ovlivnil další pokles sazby této daně a také platební kalendář této daně," uvedl hlavní ekonom investiční banky Patria David Marek.

Na daních z příjmu fyzických osob stát získal 9,2 miliardy korun, tedy o dvě procenta více než před rokem. Rozpočet počítá s růstem o 3,1 procenta.

"Lednový vývoj rozpočtu lze hodnotit pozitivně, nicméně do konce roku je ještě velmi daleko a vyhlídka na schodek mezi 150 a 200 miliardami nabádá k opatrnosti. Na skutečnosti, že příští vláda by měla dát státní finance do pořádku, se nic nemění," shrnul Marek.