Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozpočet je zatím v plusu 13 miliard. V prosinci ale zmizí

  3:15
Ministr financí Miroslav Kalousek má problém. Rozpočet v letošním roce se mu vyvíjí tak dobře, že by se někdo mohl začít ptát, proč je vlastně třeba dělat reformu a šetřit. Ale i přes na povrchu dobrá čísla prosvítají ještě hlubší potíže.
Ministerstva říkají, že ze svého rozpočtu utratí vše, co měla schváleno. Jen za prosinec tak úřady utratí 164 miliard, což je dvojnásobek toho, co běžný měsíc. Ilustrační foto.

Ministerstva říkají, že ze svého rozpočtu utratí vše, co měla schváleno. Jen za prosinec tak úřady utratí 164 miliard, což je dvojnásobek toho, co běžný měsíc. Ilustrační foto.

Absurdní příklad: ekonomika prosperuje nejlépe za poslední desetiletí, přesto výdaje na sociální dávky rostou ještě rychleji. Nyní to vypadá, že vláda hospodaří skvěle. Ke konci listopadu byla podle včera zveřejněných čísel v plusu třináct miliard korun. Za celý rok přitom politici schválili schodek 91 miliard.

"Schodek bude zhruba 70 až 75 miliard korun," říká nyní náměstek ministra financí přes rozpočet Eduard Janota. Před koncem roku totiž začne na úřadech velké utrácení.

Jen málokdo by riskoval utratit méně a mít pak problém získat při dalším jednání o rozpočtu více peněz. MF DNES oslovila velká ministerstva a šest z nich už potvrdilo, že vyčerpají všechny peníze, které mají na letošek schválené. To znamená, že je buď stihnou utratit, anebo je převedou do takzvaného rezervního fondu. A z nich si je mohou vytáhnout v příštím roce.

Útraty naskočí i tím, že před koncem roku na úřadech finišuje schvalování nejrůznějších projektů, na které jdou peníze částečně z Evropské unie a částečně z rozpočtu.
 
Více peněz také ještě půjde na dávky pro bezmocné. Rozpočet na ně se už navýšil z devíti na patnáct miliard, naposledy v listopadu. I kvůli tomu patří přes čile kvapící ekonomiku, rostoucí platy a klesající nezaměstnanost položka "sociální dávky" v rozpočtu k těm, které letos nejvíce ztučněly.

V loňském předvolebním roce totiž politici napříč všemi stranami schválili dárečky jako dvojnásobné porodné či rodičovskou. Teď se je v rámci reformy snaží alespoň trochu omezit.

Na sociální dávky se peníze zatím najdou, protože prosperující firmy a lépe vydělávající zaměstnanci posílají státu do kasy na daních mnohem více. Letos zatím vybral na daních o 25 miliard více, než se čekalo. I to je ale pro Kalouska problém.

Při takto tučných daňových výběrech si totiž každý politik kupující si voličskou popularitu řekne, že teď se přece ještě šetřit nemusí. Kalousek proto dlouho držel odhady svých úředníků, kolik se vybere na daních, při zemi. Z nich se totiž počítají odhady rozpočtu na další rok. Jak ale ekonomika zpomalí, příjmy z daní se smrsknou a naopak na sociální výdaje bude třeba více.

Kampeličky? Platíme z daní
Žonglovat bude letos vláda už tradičně i s ročním dluhem zahrnujícím kromě státu i hospodaření státních fondů, měst či zdravotních pojišťoven. To je hlavní údaj, který Kalousek posílá Evropské komisi. Ta podle něj hodnotí, jak plníme sliby a schodek snižujeme.

Paradoxně se Česko snaží své výsledky zhoršovat. Každý ministr financí se totiž bojí, že by jeden rok vypadal v očích Bruselu moc dobře a další rok o dost hůře. To je horší než vypadat stále na slabší průměr.

Letos si vláda našla svého žolíka v kampeličkách. Jejich zajišťovacímu fondu napůjčoval stát osm miliard, aby měly desítky zkrachovalých záložen z čeho vyplácet střádaly.

"Vzhledem k tomu, že již dnes ministerstvo financí považuje tyto půjčky za rizikové, které nebudou splaceny, mění se tyto půjčky na dotaci a o ně se letos zvýší výdaje státních financí," potvrdil Ladislav Pištora z Českého statistického úřadu.

Ten o novém výdaji ministerstvo informovalo kvůli počítání dluhů. Tím se potvrzuje sice očekávaný, ale nikdy nepřiznaný fakt: vytunelované kampeličky zaplatíme z daní. A to už letos, ačkoli Zajišťovací fond kampeliček zanikne a stane se součástí ministerstva financí až roku 2009.

Žonglování s miliardami je v Česku běžná praxe. Loni vláda díky vyšším výběrům daní hospodařila lépe, a předčasně proto splatila patnáctimiliardovou záruku České národní bance. Předloni stejný "problém" ministr financí Bohuslav Sobotka vyřešil tím, že zahrnul do výdajů státu nedobytnou pohledávku za Sýrii za téměř dvacet miliard.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Práci z domova podporujeme, nikoho nenutíme sedět v kanceláři, říká personální ředitel PMI

30. dubna 2024

Jako úplně první v Česku získala společnost Philip Morris ČR certifikaci Equal-Salary, která je...

Více vlaků jelo na čas, ale ne všude. Pokuty padaly za chybějící vagony

30. dubna 2024

Premium Tradičně nejnespolehlivější linka v Česku mezi Prahou a Ostravou se vloni opět mírně propadla a...

Pražská burza si sahá na maxima. Táhnou ji banky, riziku nové daně navzdory

30. dubna 2024

Burza cenných papírů Praha minulý týden v úterý uzavřela obchodní den na nejvyšší hodnotě za...

Musk si připsal velký úspěch v Číně, Tesla může naplno rozvíjet samořízení

29. dubna 2024  21:20

Miliardáři Elonu Muskovi se na návštěvě Číny podařilo odstranit překážky v zavádění technologie...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...