Výkonný ředitel francouzské společnosti Areva Luc Oursel

Výkonný ředitel francouzské společnosti Areva Luc Oursel | foto: Profimedia.cz

ČEZ poškodil naše jméno. Chceme zpátky do soutěže, říká šéf Arevy

  • 108
Francouzská firma Areva byla vyřazena ze soutěže o dostavbu Temelína. Podle jejího šéfa Luca Oursela neoprávněně. Jejich nabídka podle něj odpovídala zadaným kritériím. Rozhodnutí o vyřazení bylo podle něj nespravedlivé a obává se o poškození pověsti firmy. O svá práva chce bojovat až u soudu.

"Vy si umíte představit, že by firma jako Areva neodpověděla podle zadaných kritérií?" ptá se výkonný ředitel francouzské společnosti Areva Luc Oursel v rozhovoru s MF DNES.

Rozhovor s ředitelem francouzské ArevyČtěte ve středu 27. března

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Kromě vyloučení ze soutěže na dostavbu Temelína ho udivuje i chování českých úřadů. Je si jist, že nabídka Arevy odpovídala požadavkům a že jí vyloučení kazí pověst na celém světě. "Chování ČEZ se dost liší od tendrů v mnoha jiných zemích," říká Oursel ve 30. patře sídla firmy v pařížské čtvrti La Défense a vyjmenovává soutěže, kterých se Areva účastní od Indie přes Jižní Afriku po Finsko a Británii.

Kritiku, že ze sta kritérií nevyplnili osm dle zadání, rázně odmítá a tvrdí, že s nimi tyto body nikdo neprobíral. "Nedostali jsme příležitost naši nabídku vysvětlit. V červenci 2012 jsme odevzdali nabídku, to je 22 tisíc stran, po dvou měsících jsme dostali asi 12 otázek na upřesnění, ovšem žádná z nich se netýkala tohoto tématu. Komunikace s ČEZ byla velmi omezená," říká Oursel.

"To je poprvé, co jsme v takové situaci," dodává šéf firmy, která se podílí na provozu 360 ze 440 reaktorů na světě. ČEZ jí prý kazí pověst zrovna v době, kdy se má Areva účastnit soutěže v Polsku. Firma se bude bít i u soudu, pokud nenajde dovolání u antimonopolního úřadu.

V pondělí ČEZ vydal předběžné hodnocení dvou zbylých uchazečů o zakázku, zatím vedou Američané před Rusy (více čtěte zde).