Během tří dnů Říman odvolal dva šéfy státních institucí.

Během tří dnů Říman odvolal dva šéfy státních institucí. | foto: MF DNES

Říman sesadil dalšího šéfa, ředitele ČOI Pěkného

  • 36
Ministr průmyslu Martin Říman se pustil do velkých změn ve vedení státních institucí, které spadají pod jeho resort. V pátek odvolal šéfa CzechInvestu Tomáše Hrudu, v úterý ho následoval ředitel České obchodní inspekce Jiří Pěkný. Ve funkci ho nahradí Jana Příhodová.

"Pan ministr mě odvolal na základě toho, že není spokojen s mojí prací a že prý ubližuji malým a středním podnikatelům. Činnost, kterou vykonávám, podle něj nekoresponduje s tím, co on chce," řekl ČTK Pěkný.

To potvrdil i mluvčí ministra průmyslu Tomáš Bartovský. Ministr prý  neměl v práci Pěkného důvěru.

"Pod vedením pana Pěknéno nebyla ČOI schopná, a zřejmě ani ochotná, prosadit projekt na snížení administrativní zátěže podnikatelů," uvedl. Více než tři měsíce podle něj trvalo, než byla uzavřena dohoda mezi ČOI a živnostenskými úřady, podle které měly společně provádět kontroly. Dohoda nakonec prý uzavřena byla, ale způsob práce panu ministru nevyhovoval, dodal mluvčí.


Jana Příhodová

Pracovala v ČOI a dalších státních institucích (ředitelství České inspekce životního prostředí, na ministerstvu životního prostředí a na ministerstvu průmyslu a obchodu

Její specializací je kontrola dodržování platné legislativy a dohled nad zadáváním veřejných zakázek. V oblasti kontroly se pohybuje od roku 1992.
Po komunálních volbách v roce 1998 se Jana Příhodová stala členskou zastupitelstva Prahy 1, kde působí dosud. V letech 2000 až 2006 zvolena na funkci zástupce starosty MČ Praha 1 za ODS.

Zdroj: ministerstvo průmyslu


Pěkný s Římanovým zdůvodněním svého odvolání nesouhlasí.

"Jsem přesvědčen o tom, že jsem svoji práci dělal dobře. Pokud se půjde cestou, kterou chce pan ministr, tak to ohrozí ochranu spotřebitelů a dojde k zaplevelení ČR nebezpečnými výrobky. Spotřebitel se stane rukojmím nekale podnikajících lidí," řekl Pěkný.

Nespokojenost s prací agentury byla i mezi důvody, proč o křeslo přišel Tomáš Hruda. Ministerstvo navíc uvedlo, že CzechInvestu chybí manažerský dohled a že výsledky nedávno provedených kontrol naznačují nesrovnalosti při zadávání veřejných zakázek. - více zde

,