Řihákův Anect porazil i světové giganty

Když se nadnárodní logistický kolos DHL loni usazoval v Praze, probojovala se mezi jeho hlavní dodavatele technologická firma Anect Miroslava Řiháka (42). Vybavila jej komunikačními systémy, servery a propojila pražské centrum s malajsijským Kuala Lumpurem a americkým Scottsdalem.

"I toto byl jeden z důvodů, proč jsme ocenili jeho manažerské kvality," vysvětluje šéf CzechInvestu Radomil Novák, který byl členem poroty soutěže Podnikatel roku 2004, jejíž titul si Řihák odnesl.

Spolumajitel a šéf firmy Anect, která vytváří informační a komunikační systémy, uspěl ve velmi tvrdém oboru a porazil nadnárodní hráče, jako je Hewlett Packard či IBM.

Se 180 zaměstnanci se mu podařilo prodat aplikace a služby za sumu, která se blíží miliardě korun. Jazykem Anectu hovoří vnitřní komunikační kanály mnoha velkých firem a státních institucí.

Budoval například informační systém Komise pro cenné papíry či umožnil Jihomoravské plynárenské obsluhovat zákazníky na dálku z kontaktního centra a přes internet.

Nejdříve se Řihák uchytil v bankovním světě. Sám totiž dříve pracoval jako programátor České pojišťovny. Z ní odešel hned v porevoluční době a se svými kolegy si založil firmu, jež externě zabezpečovala propojování poboček a sdílení dat poboček největší pojišťovny na dálku.

Po dvou letech se však cesty společníků rozešly a Řihák spolu s několika dalšími založil Anect. Už tehdy prokázal cit pro situaci na trhu.

"Do bankovnictví jsme šli cíleně. Zjistili jsme, že v průmyslu moc prostor není. Průmyslové podniky buď bojovaly o přežití, anebo měly zahraniční partnery, s nimiž přišlo i počítačové řešení. Státní bankovní sektor byl vůči českým partnerům otevřenější," vzpomíná Řihák.