Revitalizace průmyslu asi získává přesnější obrysy

- Spor uvnitř vlády a sociální demokracie o podobu revitalizačního programu se patrně chýlí ke konci. Tripartitní jednání mezi kabinetem, odbory a zaměstnavateli se včera přiklonilo podstatnou měrou k verzi místopředsedy vlády Pavla Mertlíka. Ten o víkendu ohlásil, že spolu s druhým návrhem Miroslava Grégra vypracuje společnou tvář projektu. Zdroj blízký vládě, který však v této souvislosti nechtěl být jmenován, nicméně včera dopoledne uvedl: "Zatím to nemá jasné kontury a teprve dnešní jednání rozhodnou, jakou dokument bude mít podobu."
Další místopředseda vlády Vladimír Špidla včera prohlásil, že oba konkurenční pro-gramy byly sjednoceny a práce na konečném materiálu jsou před závěrem.

Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch po jednání tripartity řekl, že revitalizace by měla být zaměřena na omezený počet klíčových podniků. Při jejím řízení musí mít hlavní úlohu věřitelé, vliv původních vlastníků by měl být eliminován. Program má být sladěn s pravidly Evropské unie a jeho součástí budou i sociální projekty. "Tyto zásady tripartita převzala do svých závěrů," dodal Štěch.

Zástupce zaměstnavatelů Jan Wiesner uvedl: "Přikláníme se spíš k verzi vypracované místopředsedou vlády Mertlíkem." To však nenaznačuje, že by tripartita již jednala o dohotoveném materiálu.

Podle informací Štěcha by ještě letos měla vláda dokončit velmi rozsáhlou novelu konkursního zákona a několik dalších kroků, které mají vylepšit postavení věřitelů oproti dlužníkům. Přitom ještě nedávno místopředseda vlády Pavel Rychetský, který nyní ohlásil novou iniciativu, hovořil v souvislosti s konkursním právem o horizontu roku 2002.

Tím by vláda vyšla vstříc i hlasům analytiků, kteří příliš nevěří v úspěšnost revitalizačního programu a větší naděje vkládají do legislativních změn. "Vzhledem k omezeným prostředkům ve státním rozpočtu se může pomoci dostat jen několika podnikům. Proto by bylo iluzí se domnívat, že program může mít výrazný makroekonomický dopad," řekl například Martin Čihák z Komerční banky.