Pro RegioJet, který doposud nabízel jen chlazené pokrmy, znamenala ohlášená změna přibližně čtyři měsíce příprav. Bylo například nutné dovybavit palubní kuchyňky mikrovlnnou troubou. Pokrmy se dostávají do vlaku již předpřipravené, před podáváním se ještě tepelně upravují.
Podle mluvčího firmy Aleše Ondrůje považuje RegioJet nabídku palubního občerstvení za zásadní faktor, podle něhož si cestující vybírají, kterým vlakem pojedou. Také proto složení menu a jednotlivá jídla posuzuje a vybírá šéf společnosti Radim Jančura společně se zástupci vedení.
Veškeré občerstvení, včetně teplých jídel, si cestující objednávají u stevarda nebo prostřednictvím on-line aplikace. Palubní personál objednávky donáší zákazníkovi na jeho místo. Podle počtu vozů v soupravě je každý vlak RegioJet vybaven jednou až třemi palubními kuchyňkami, kde probíhá příprava pokrmů.
„S prodlužováním délky tras, po kterých jezdíme, přibývá také cestujících, kteří si chtějí objednat i více jídel během cesty – a právě často chtějí kombinovat lehčí studený snack s plnohodnotným teplým jídlem,“ vysvětluje Ondrůj.
Teplá jídla se podávají na všech dálkových spojích jezdících na trasách Praha – Ostravsko – Košice a Praha – Brno – Břeclav – Bratislava / Vídeň. „V užší variantě sortimentu budou dostupná také na rychlíkové lince R8 Brno – Bohumín,“ doplňuje Ondrůj.
Plněné bramborové knedlíky s uzeným masem a dvěma druhy zelí | 500 g | 99 Kč |
---|---|---|
Vepřové maso ve sladkokyselé omáčce s rýží | 300 g | 85 Kč |
Giant Cous Cous s pestem a sušenými rajčaty | 350 g | 55 Kč |
Rajčatová polévka s bazalkou | 340 g | 39 Kč |
Polévka z červené čočky s chilli | 340 g | 39 Kč |
Ze studených jídel mohou cestující nově ochutnat kuřecí wrap, francouzský slaný koláč či dva nové dorty. V palubním menu přibyly i nové nápoje.
RegioJet už dříve testoval restaurační vozy na Slovensku, včetně servírování teplých jídel. V roce 2017 však restaurační vozy z vlaků vyřadil. Podle Ondrůje se ukázalo, že většina cestujících preferuje možnost objednat si a zkonzumovat jídlo na místě, na kterém sedí.
Konkurence již teplá jídla má
Konkurenční železniční dopravci již teplá jídla nabízejí. „V dálkovém vlaku je považujeme za samozřejmost, a proto je v našem palubním menu máme téměř od našeho vzniku v roce 2012. Naše kuchyňky na to byly od začátku připraveny, a tak jsme teplá jídla krátce po řádném zavedení provozu mohli začít nabízet,“ prozrazuje mluvčí společnosti LeoExpress Emil Sedlařík.
Teplé jídlo nabízí dopravce také jako součást jízdenky ve třídě Premium při cestě delší než padesát minut. „Každý cestující v této třídě se tak může spolehnout, že se při své cestě dobře nají,“ říká mluvčí společnosti.
Červené kari s rýží | 450 g | 129 Kč |
---|---|---|
Špenátové lasagne | 300 g | 119 Kč |
Grilované kachní prso s rýží, zeleninou a Teriyaki omáčkou | 450 g | 129 Kč |
Palubní lístek společnost obměňuje v jednom roce až třikrát. „V zimě se snažíme mít více teplého občerstvení, v létě naopak míváme širší výběr studených nápojů,“ zmiňuje Sedlařík.
Z nabídky teplých jídel mají podle Sedlaříka zákazníci momentálně nejraději grilované kachní prso s rýží, zeleninou a Teriyaki omáčkou a červené kari s rýží.
LeoExpress během příštího roku představí své nové vlaky Sirius. Součástí vlaků budou podle slov mluvčího společnosti větší kuchyňky. Právě ty umožní rozšířit nabídku občerstvení a také naskladnit více druhů jídla.
U Českých drah vítězí tradice
České dráhy jsou momentálně v Česku jediným dopravcem, jehož součástí jsou restaurační a bistro vozy. Aktuálně se v Česku pohybuje 38 restauračních a bistro vozů na 87 spojích. Po skončení omezení dálkové dopravy by mělo být v provozu 46 restauračních a bistro vozů na 110 spojích denně.
Většina pokrmů se chystá v centrální kuchyni, personál restauračního vozu tak přebírá hotové jídlo. „Ve vybraných restauračních vozech jsou připravovány minutky přímo na palubě vlaku, závisí to ovšem na technologiích, jimiž je daný typ restauračního vozu vybaven,“ doplňuje mluvčí Českých drah Gabriela Novotná.
Jídelní lístky se v jednotlivých vlacích liší. Záleží třeba na tom, zda je v daném restauračním či bistro voze sporák. Z jídel u Čechů vede tradice, nejraději mají svíčkovou s houskovými knedlíky a kuřecí řízek s bramborovým salátem. „Oblíbené jsou i klasické polévky, jako například gulášová polévka nebo kulajda,“ doplňuje Novotná.
Gulášová polévka | 200 ml | 55 Kč |
---|---|---|
Kulajda s bramborem a lesními houbami | 250 ml | 55 Kč |
Spišské párky | 100 g | 55 Kč |
Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem, brusinky | 150 g | 159 Kč |
Smažený kuřecí řízek s bramborovým salátem | 150 g | 159 Kč |
Telecí pečené na barevném pepři, čočkový salát se zeleninou a telecím demi-glace | 150 g | 179 Kč |
Sendvič s hovězím pastrami, hořčičným dresingem a zelným salátem Coleslaw | 270 g | 159 Kč |
Cizrnové kari s květákem, koriandrem, jasmínová rýže | 300 g | 149 Kč |