David Rath (ČSSD) při projevu ve Sněmovně. Ilustrační foto.

David Rath (ČSSD) při projevu ve Sněmovně. Ilustrační foto. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Rath vládě: Zaručte se majetkem, že stát neprohraje kvůli omezení solárního boomu arbitráže

  • 199
Poslanec David Rath dnes ve Sněmovně zpestřil vyjednávání o zákoně, jenž omezí raketový růst cen elektřiny v příštím roce. Premiéra Petra Nečase, ministra financí Kalouska a ministra průmyslu a obchodu Kocourka vyzval k tomu, aby se svým majetkem zaručili, že Česku nehrozí kvůli omezení solárních výnosů prohry v arbitrážích. Nedočkal se.

"Já z tohoto místa žádám pana premiéra, pana ministra financí a pana ministra průmyslu, aby ukázali právní analýzy, které doloží, že České republice nehrozí přijetím zákona soudní a arbitrážní řízení a že slíbí, že pokud k ohrožení někdy dojde, tak se za ztráty z těchto arbitráží osobně zaručují, včetně svého osobního majetku," řekl Rath z řečnického pultíku.

Jeho výzva zůstala nevyslyšena. Ministr financí Miroslav Kalousek ji odpálkoval poznámkou, že to byla sama sociální demokracie, která navrhovala 50procentní daň z příjmů za každou kilowatthodinu vyrobené elektřiny ze solárních elektráren, a tak se zvýšení o polovinu nebojí.

Poslanci schválili zákon, který přidusí rychlé zdražení elektřiny

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek zase řekl, že výzvu klidně přijme, ale Rath se musí na oplátku zavázat, že pokud zákon neprojde Sněmovnou, tak se zaručí, že lidem v příštím roce nestoupnou ceny elektřiny o 12 procent a firmám o 18.

Slovní přestřelky tím ustaly. Právní analýzy ujišťující v tom, že státu arbitráže nehrozí, však poslanci neviděli a Češi tak teď musí doufat v to, že žádné pře kvůli slunci prohrát nemohou. Jinak by to totiž museli nakonec zaplatit z vlastních peněz.

Rychlost, jakou se hasily problémy, které poslanci v minulosti nadělali přisouzením štědré státní podpory výrobcům solární energie, však v sobě může do budoucna skrývat nejedno riziko.