Psal o bankrotech, teď je z nich obviněn

Vladislav Větrovec bydlí ve Velemíně na Litoměřicku. Má tři syny. Toho posledního si měl vyzvednout z porodnice v pondělí. Už to nestihl, zatkla jej policie. "Ráno mi volali jeho příbuzní, že je u něj domovní prohlídka a že brzy přijde do práce," líčí Větrovcův společník Jan Harangozzo.

Ten s ním vlastní brněnskou Vysokou školu Karla Engliše.

Detektivové, kteří vyšetřují zřejmě největší sérii zmanipulovaných bankrotů firem, při nichž zmizelo více než sto milionů korun, Větrovce nyní vyslýchají a hrozí i vazbou.

Sedmatřicetiletého pedagoga podezírají, že právě on je hlavním aktérem tunelování několika krachujících firem, jehož se měla dopustit skupina kolem konkurzního soudce Karla Berky.

„Vždycky jsem říkal, že kauza Berka by ani neměla nést jméno toho soudce,“ říká policejní zdroj.

Náhodně oslovení studenti školy ani nevědí, jak Větrovec vypadá, nikdy ho na vlastní oči neviděli. Prorektorem na částečný úvazek se Větrovec stal loni v září, když ji společně s dalšími třemi lidmi vyvedli z dluhů.

Větrovec má na starosti koncepci a zahraniční vztahy, ale prakticky měl volné pole působnosti. I když vystudoval pedagogiku, sám neučil. „Pomáhal škole nejen finančně, ale i svými znalostmi. Byl to dobrý manažer a uměl navazovat kontakty,“ líčí Harangozzo.

Do školy přivedl Větrovce jeho známý Petr Tuhý, který byl již dříve obviněn z manipulování konkurzů, aby pak mohl s komplici rozprodávat majetek pod cenou. Vladislava Větrovce lákalo víc podnikání, prošel několika firmami jako společník (Gartner a my, Quentin Company a Hymarex). Má také bakalářské právní vzdělání.
Nyní si dělá doktorát.

Větrovec patří do skupiny právních expertů, kteří čelí obvinění z plagiátorství, když společně se soudcem Nejvyššího soudu Zdeňkem Sovákem a žalobcem Nejvyššího státního zastupitelství L. N. měli opisovat z knih, které sami nenapsali. Stejná jména se objevují pod odbornými články právě na téma Pletichy při řízení konkurzů. Teď je za skutky, které teoreticky popisoval, stíhán.